Ce zicea CIA despre Ceaușescu, cu o lună înainte să fie executat

Nicolae Ceaușescu a fost executat acum 30 de ani, în ziua de Crăciun din anul 1989, dar organizația americană CIA creadea că lucrurile ar fi decurs altfel.

Statele est-europene care s-au aflat în sfera de influență sovietică după Al Doilea Război Mondial se săturaseră de traiul dur pe care erau nevoite să îl îndure sub comunism. Așa că în 1989 are loc o serie de revoluții, iar acestea aveau să conducă ulterior la prăbușirea comunismului în Europa de Est și la îndepărtarea Cortinei de Fier între Europa de Est și Vest.

Acum, Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite (CIA) a făcut publice mostre din peste 100 de articole ale National Intelligence Daily (NID) în legătură cu prăbușirea comunismului în Europa de Est din perioada februarie 1989 și martie 1990. Evenimentele au avut ca rezultat, printre altele, moartea președintelui României de la acea vreme, Nicolae Ceaușescu.

Colecția de informații reprezintă o mare parte din analiza pe termen scurt realizată de CIA cu privire la evenimentele desfășurate în Europa Centrală și de Est. Acestea sunt, de asemenea, o sursă majoră de informații pentru factorii de decizie din SUA cu privire la ceea ce se întâmpla în aceste țări.

Ce spunea CIA despre Nicolae Ceaușescu, cu o lună înainte de executarea sa

De notat e faptul că informațiile CIA nu sunt cele mai precise. Totuși, acest lucru nu arată faptul că agenția n-ar fi fost suficient de competentă, ci arată cât de rapid se desfășurau, de fapt, evenimentele în Europa de Est.

Unul dintre cele mai surprinzătoare fragmente se referă la Ceaușescu, președintele României din acea perioadă.

„Nu există nicio dovadă credibilă potrivit căreia poziția sa este în pericol”, menționează unul dintre documentele publicate de CIA. O lună și șase zile mai târziu, președintele țării este executat la București.

De asemenea, există și un paragraf despre cum vedea agenția situația locuitorilor țării în acea perioadă: „Cei mai mulță români, oricât de revoltați ar fi în legătură cu corupția și represiunea din cadrul regimului, sunt convinși că protestele sunt zadarnice atâta timp cât Ceaușescu este la putere”.

Poți vedea toate documentele respective aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.