Cel mai autobuz ciudat din lume, un model articulat bazat pe un șasiu de camion românesc, a fost rodul unei colaborări comuniste dintre companiile Roman Brașov și gigantul chinez Dongfeng

Se știu puține date despre acest autobuz ciudat. Clar este că Dongfeng a produs modelul pentru transport de pasageri sub marca Hengtong, iar modelul a purtat numele CQ680. Cam aici se oprește și seria certitudinilor și începe zona speculațiilor. În arhivele românești nu există fotografii ale acestui model special, imaginile disponibile fiind găsite pe un site din China.

Se pare că mai multe zeci de șasiuri Roman Diesel au fost exportate în China pentru acest proiect. Șasiurile erau unele speciale, probabil cu unul dintre cele mai mari ampatamente contruite vreodată la Brașov. De asemenea, se pare că suprastructura și puntea spate au fost fabricate 100% în China, un indiciu fiind butucii de la puntea spate.

Rezultatul este unul departe de ceea ce am putea numi astăzi un autobuz modern, ci mai degrabă o improvizație. Cabina este complet separată de suprastructură, dar păstrează și scaunele pentru pasageri. De asemenea, garda la sol este una înaltă, iar accesul la interior se făcea prin intermediul a trei uși duble (configurație 1+2), fiecare cu câte două trepte.

Există și o imagine din interior, de unde putem vedea că podeaua și scaunele erau construite din lemn. Configurația este cu un singur rând de scaune pe fiecare parte, avantajând capacitatea de transport în picioare, necesară în zonele dens populate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *