Cine era şoferul ucis de un bolovan prăbuşit în Defileul Jiului. Venise din Spania, pentru o pomană, dar a „întâlnit” moartea în România

A fost nevoie de o tragedie pentru ca verificarea versanţilor de lângă drumurile naţionale să devină o prioritate pentru autorităţi. După ce duminică un şofer şi-a pierdut viaţa în urma prăbuşirii unui bolovan uriaş în Defileul Jiului, astăzi, drumarii montau de zor plase de protecţie în zonă. Chiar şi aşa, cei care traversează şoseaua dintre munţi se tem în continuare pentru siguranţa lor.
În zona Mănăstirii Lainici a fost montată o plasă de protecţie pe stâncă. Drumarii spun că e o pură coincidenţă că lucrarea vine la o zi distanţă după accidentul petrecut în Defileul Jiului.
Câţiva kilometri mai departe, un excavator strânge pământ şi pietre, ca să nu ajungă pe şosea. Totul, ca să nu se repete tragicul incident de ieri, când un bărbat din Giurgiu şi-a pierdut viaţa, după ce o piatră de 60 de kilograme a căzut pe parbrizul maşinii pe care o conducea. „Tragedia s-a petrecut în această zonă. Bolovanul, cu un diametru de aproximativ 50 de centimetri a căzut de la o înălţime de aproape 70 de metri”, arată Diana Speretoiu, reporter Observator.
Bărbatul locuia în Spania, dar venise de curând acasă pentru a organiza o pomană. Duminică, se întorcea de la Prislop, de la mormântul lui Arsenie Boca. În maşină cu el se aflau soţia, sora acesteia şi cumnatul lui. Cei trei pasageri au scăpat cu viaţă, dar şoferul n-a avut nicio şansă. În zonă, versantul nu avea plasă de protecţie.

„Unde se formează torente nu se pot pune plase, pentru că aluviunile când ar trece, ar smulge şi plasa şi ar duce-o pe toată pe amplasamentul drumului. Verificăm acele bucăţi de rocă care ar prezenta un risc de desprindere şi le deblocăm noi de pe versant astfel încât să nu cadă”, a declarat Cristian Pistol, director general CNAIR.

Pe o sută de mii de metri pătraţi din Defileul Jiului sunt montate plase şi ancore. Unde lipsesc, sunt indicatoare de avertizare. Inutile, spun şoferii. „Indicatorul nu e suficient pentru că ăla nu opreşte pietrele să cadă, dar puteau preveni, pentru că pietre cad tot timpul”, este de părere o femeie.

În urmă cu doi ani, o altă familie a fost la un pas de moarte, tot în Defileul Jiului. Atunci, o piatră de un kilogram şi jumătate a căzut de la zece metri înălţime pe parbrizul maşinii. „A pătruns. A fost ca un meteorit. Deci totul a fost instantaneu, într-o fracţiune de secundă”. O femeie, aflată pe locul din dreapta, a ajuns la spital cu mai multe răni.

Sursa – observatornews.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *