Conducerea unui autovehicul împrumutat poate atrage sancțiuni, mai ales dacă persoana care se află la volan a fost prinsă în timp ce se deplasează cu viteză.
Fie că este vorba de o persoană apropiată sau un membru al familiei, în cazul în care mașina este împrumutată ilegal, sancțiunile sunt aspre.
Potrivit prevederilor legale, proprietarul unui vehicul poate fi supus sancțiunilor penale în cazul în care împrumută mașina unei persoane care nu deține permis de conducere, are permisul suspendat, expirat sau anulat, sau dacă acesta nu este conform cu normele legale din România.
Împrumutarea mașinii unei persoane care a consumat alcool în cantități peste limita legală sau substanțe psihoactive poate implica răspunderea penală a proprietarului.
Șoferii care sunt prinși conducând fără permis de conducere riscă între 1 și 5 ani de închisoare.
Davă aceștia sunt prinși conducând sub influența drogurilor sau alcoolului ori cu permisul suspendat pot fi condamnați la între 6 luni și 3 ani de închisoare.
Proprietarul care a încredințat autoturismul unei persoane ce nu deține carnet auto va fi tras la răspundere, notează Promotor.
Cu toate acestea, proprietarul mașinii nu poate fi sancționat în cazul în care autovehiculul a fost furat sau condus fără acordul său de către o persoană care a încălcat legea.
În cazul în care șoferul care se află la volanul unei mașini împrumutate este prins cu viteză, există mai multe variante de sancțiuni
Prima este cea detaliată mai sus, în care proprietarul este tras la răspundere în solidar cu șoferul care a condus mașina.
O altă variantă este cea în care proprietarul suportă sancțiunea. Mai exact, dacă autoturismul circulă fără rovinietă, proprietarul este cel care răspunde în acest caz.
A treia situație este cea în care șoferul a încălcat limita de viteză. În acest caz, el este cel care suportă amenda.
Dacă persoana respectivă a depășit viteza legală sau a condus o mașină cu probleme la sistemul de frânare, amenda va fi aplicată șoferului mașinii, nu proprietarului, potrivit antena3CNN.