Cine se întoarce în România plătește 180 euro, costul unui test COVID. Ce se întâmplă cu șoferii

Pasagerii care vin din 62 de ţări aflate pe lista galbenă a zonelor cu risc epidemiologic ridicat – printre care şi SUA, Franţa, Belgia, Spania şi Italia – trebuie să prezinte, la intrarea în România, un rezultat COVID negativ la testul TR-PCR, realizat cu maximum 3 zile înainte, apoi sunt obligaţi să intre în carantină. Măsura, care prevede şi o serie de excepţii, intră în vigoare începând din data de 12 februarie.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a emis două hotărâri consecutive care prevăd condiţii restrictive de intrare pe teritoriul României, în încercarea de a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2, mai ales a tulpinilor supercontagioase identificate în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud, ţări care se află printre cele 62 de state considerate „zone galbene”. Costul unui test RT-PCR, până la 180 de euro.

Măsura îi afectează în principal pe românii care muncesc în străinătate, care se întreabă de ce sunt nevoiţi să prezinte un rezultat negativ la testul RT-PCR, dacă oricum sunt obligaţi să stea 14 zile în carantină la domiciliu. Durata izolării poate fi redusă la 10 zile, dacă prezintă un al doilea rezultat negativ la testul RT-PCR, ceea ce presupune costuri suplimentare. De exemplu, un român care se întoarce în ţară din Berlin va plăti, în Germania, între 80 şi 180 de euro pentru un test RT-PCR. Preţul variază în funcţie de asigurarea medicală. Pe de altă parte, România se aliniază astfel la politicile de sănătate publică mai severe adoptate în multe state, pe fondul creşterii numărului de infectări cu SARS-CoV-2.

Printre ţările de pe lista cu zonele galbene se află SUA, Spania, Portugalia, Istrael, Irlanda, Marea Britanie, Suedia, Olanda, Franţa, Italia, Belgia, Germania, Austria sau Elveţia. Reamintim că criteriul pe baza căruia se face stabilirea ţărilor cu risc epidemiologic ridicat este reprezentat de rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori, care trebuie să fie mai mare decât cea înregistrată în România, în perioada similară. Acest criteriu a generat dispute, în condiţiile în care capacitatea de testare efectivă a României este mult mai mică decât cea din statele europene, multe dintre ele incluse pe „lista galbenă”.

Ce excepţii prevede ultima hotărâre a CNSU Românii care se întorc din Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Irlanda sunt exceptaţi de la măsura carantinei doar dacă sunt conducători auto (a căror profesie presupune deplasarea pe teritoriul acestor state, pentru transport de marfă sau pasageri), piloţi de aeronave sau membri ai echipajului, diplomaţi sau membri ai misiunilor diplomatice. De asemenea, sunt exceptaţi pasagerii aflaţi în tranzit, adică persoanele care nu rămân pe teritoriul României mai mult de 24 de ore, dar şi cei care fac dovada că au fost vaccinaţi anti-COVID cu a doua doză în urmă cu cel puţin 10 zile. Aceste prevederi se aplică din data de 12 februarie, ora 0.00.
Nu trebuie să prezinte un test negativ RT-PCR, nici să stea în carantină, cei care au trecut prin boala COVID-19 în cel mult 3 luni înainte de a intra în ţară sau copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani. De asemenea, fac excepţie de la aceste măsuri lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum şi cetăţenii români angajaţi ai operatorilor economici din ţările menţi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *