Este oficial! Cel mai mare faliment din istoria asigurărilor din România a fost declanşat de Tribunalul Bucureşti, care a decis deschiderea procedurii împotriva companiei „City Insurance”.
Cererea fusese făcută, încă de anul trecut, de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Polițele RCA încheiate de această companie de asigurări mai sunt valabile 90 de zile.
Pocedura falimentului companiei City Insurance a fost deschisă de Tribunalul Bucureşti la mai puţin de cinci luni de la retragerea autorizaţiei de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Poliţele RCA emise de City Insurance mai sunt valabile doar 90 de zile, până pe 10 mai. Până atunci, şoferii care şi-au cumpărat asigurări care expiră după această dată pot renunţa la ele și pot să ceară să fie despăgubiţi de Fondul de Garantare.
Dan Apostol, purtător de cuvânt al ASF: „Dacă apar situaţii, cu accidente, daunele sunt plătite de Fondul de Garantare a Asigurărilor.”
Fondul de Garantare a Asigurărilor a înregistrat până acum peste o sută de mii de cereri de daune. Peste 7.500 dintre dosare au fost deja rezolvate, costurile totale depăşind 50 de milioane de lei.
După deschiderea procedurii falimentului, Compania de Insolvenţă Transilvania, desemnată drept lichidator judiciar al City Insurance, va trebui să identifice patrimoniul companiei care urmează să fie evaluat şi valorificat, pentru acoperirea tuturor datoriilor.
Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR: „Majoritatea poliţelor vor putea fi acoperite de fondul de garantare, însă există cazuri, care vor veni cu siguranţă la masa credală a City Insurance.”
Tribunalul Bucureşti a decis şi un calendar precis, aşa încât până pe 18 martie vor trebui depuse toate cererile de creanţe, pentru ca vreme de câteva săptămâni să fie verificate, iar lista finală a creanțelor să fie publicată la mijlocul lunii mai.
Procedura de faliment demarată de Tribunal va avea efecte asupra pieţei. Deja polițele de răspundere civilă obligatorie sunt mai scumpe: în medie cu 40-50 la sută faţă de preţul de referinţă impus de ASF. Faţă de preţurile practicate de City Insurance, costurile sunt mai mari și de câteva ori, mai ales pentru şoferii tineri sau pentru cei care au provocat accidente.
Mădălin Roșu, președintele Biroului Asiguratorilor din România: „Cu cât vom avea o inflaţie în costurile de despăgubire, cu atât vom resimţi mai mult în costul, în prețul poliţei de asigurare.”
În luna septembrie, când ASF i-a retras autorizaţia, City Insurance avea emise peste două milioane şi jumătate de poliţe RCA.
sursa : stirileprotv.ro