Cod Rutier 2024. Toți șoferii din România sunt obligați. N-ai voie să pleci la drum, indiferent de anotimp

Nu ai voie să pleci la drum, dacă nu ai toate aceste documente în ordine. Legislația din România stipulează că toți șoferii și pasagerii sunt obligați să se legitimeze în cazul unui control rutier. Cu toate acestea, ce se întâmplă în situația în care un șofer prezintă o copie a talonului auto sau nu furnizează niciun document polițistului?

Ce riscă un șofer care prezintă o copie a talonului auto?  Din diverse motive, este posibil ca un șofer să uite să aibă la el certificatul de înmatriculare al mașinii și documentele de identitate.

Mulți conducători auto pur și simplu optează să nu le aibă, de teamă să nu le piardă.

În unele cazuri, unii conducători auto aleg să circule cu o copie a talonului auto, în cazul în care sunt opriți în trafic. Dar, este această practică legală?

Este permis să circuli cu o copie a talonului auto?

Legislația rutieră stipulează că toți conducătorii auto sunt obligați să prezinte mai multe documente polițiștilor în momentul în care sunt opriți în trafic.

Conform art 35 (2) din Legea nr. 195/2002, se spune că participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus.

Legislația rutieră nu permite prezentarea unei copii

Legislația rutieră nu permite prezentarea unei copii sau a unei variante electronice a talonului auto în cazul unui control rutier. Toate documentele trebuie prezentate în original conform prevederilor legale.

Singurul document obligatoriu, dar care nu necesită prezentarea în original, este asigurarea RCA. Acesta poate fi prezentat sub formă de copie pe telefonul mobil în cazul unui control rutier.

Prin urmare, conducătorii auto care nu au asupra lor talonul mașinii sau un document original de înlocuire vor fi sancționați conform legii.

Amenda pentru lipsa talonului auto

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2), conform Art. 101 (18) din Legea nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Astfel, șoferii care nu au asupra lor talonul mașinii pot primi o sancțiune. Ea e cuprinsă între 6 și 8 puncte de amendă, echivalentul a între 990 și 1.320 de lei.

Același regim de sancționare se aplică și șoferilor care prezintă o copie a talonului sau a altor documente prevăzute de Art. 35 (2).

Polițistul are două opțiuni dacă nu prezinți niciun document

În situația în care conducătorul auto nu are asupra sa niciun document, polițistul are două opțiuni. El poate efectua o verificare în sistem. Se va folosi de datele furnizate de conducătorul auto. Acesta va putea, astfel, identifica detalii referitoare la permisul auto, actul de identitate și vehiculul condus. Fie poate conduce șoferul la sediul poliției pentru a efectua aceste verificări.

În ambele situații, conducătorul auto va fi sancționat conform legii pentru că a circulat fără a avea asupra sa documentele obligatorii impuse prin lege.

De asemenea, pasagerii din vehicul au obligația de a prezenta un act de identitate la cererea polițiștilor. În cazul în care nu îl au sau nu doresc să îl prezinte, aceștia vor fi sancționați conform acelorași prevederi legale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *