Codul Rutier. Cea mai mare capcană pentru șoferi. Este total interzis

Pe drumurile publice, șoferii sunt obligați să aibă cunoștințe solide despre regulile Codului Rutier și să le respecte. Cu toate că mulți dintre ei au experiență, doar o mică parte cunoaște faptul că depășirea este cu desăvârșire interzisă în anumite zone.

Depășirea, așa cum este definită de Codul Rutier, presupune manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul sau obstacol care circulă în aceeași direcție.

Mai simplu spus, depășirea implică schimbarea benzii de circulație sau părăsirea șirului de vehicule pentru a trece în fața unui alt participant la trafic.

Codul Rutier. Depășirea nu e același lucru cu devansarea

Un aspect crucial care trebuie subliniat este diferența dintre devansare și depășire conform Codului Rutier.

Devansarea se referă la situația în care un vehicul circulă cu o viteză mai mare pe o anumită bandă decât vehiculele care circulă pe benzi paralele, în aceeași direcție.

Această manevră de devansare se efectuează fără părăsirea benzii de circulație. Ea este permisă doar atunci când vehiculul respectiv se deplasează cu o viteză superioară celorlalte vehicule de pe benzi adiacente.

Pentru a efectua o devansare în siguranță, nu trebuie să schimbi banda de circulație, deoarece aceasta ar fi considerată o depășire. De asemenea, trebuie să semnalizezi în mod corespunzător intenția de a efectua o devansare.

În plus, asigură-te că condițiile de trafic permit manevra în siguranță.

Depășirea, strict interzisă pe autostradă

Un alt aspect crucial de reținut este că, pe autostrăzi sau pe șosele cu mai mult de o bandă pe fiecare sens, regulamentul permite devansarea, dar interzice cu strictețe depășirea, după cum arată Codul rutier.

Prin urmare, este vital să conștientizezi că depășirea și devansarea sunt două manevre distincte. Fiecare din acestea au propriile reguli pe care trebuie să le urmezi.

Cunoașterea acestor diferențe și respectarea regulilor corespunzătoare sunt esențiale pentru a evita posibile sancțiuni.

În cazul depășirilor efectuate în mod neregulamentar, sancțiunile sunt mai severe, constând în amenzi în cuantumul de 870 până la 1.160 de lei și o perioadă de suspendare a permisului care poate ajunge la maximum 60 de zile.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *