Europa lansează un experiment: Șoferii cu permise de categoria B vor putea conduce TIR-uri
În Europa a fost lansat recent un experiment care poate fi considerat ușor controversat, în cadrul căruia șoferii cu permis de conducere din categoria B vor putea conduce…camioane.
Potrivit Agenției Olandeze pentru Antreprenoriat (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland – RVO), șoferii cu permis de categoria B vor putea conduce camioane care respecta noile standarde de emisii, guvernul olandez dorind să promoveze astfe transportul ecologic și să rezolve în același timp problema lipsei de șoferi de camion, resimțită în întreg spațiul european.
Concret, vehiculele electrice destinate transportului de marfă cu o greutate maximă de 4,25 tone vor putea fi conduse de șoferi cu permis de conducere de categoria B; în plus acestea vor fi scutite de obligativitatea instalării tahografelor. Șoferii care doresc să conducă astfel de vehicule trebuie sa dețină un permis de conducere de categoria B valabil și să urmeze un curs auto suplimentar de doar 5 ore.
Conform informațiilor RVO, formularele aferente înscrierii în program au fost deja puse la dispoziție doritorilor din data de 17 iunie iar programul-pilot va dura până la 31 decembrie 2022.
Noul proiect face parte din programul Green Deal ZES, care are drept scop reducerea sistematica a emisiilor de CO2 în livrările urbane până în 2025. sursa: eft.com
citeste si:
Olanda a introdus obligația plății unui salariu minim pentru șoferii de camion străini, însă numai pentru operațiuni de cabotaj.
a intrat în vigoare legea Wet Aanpak Schijnconstructies care in combinatie cu legea WagwEU obligă la plata unui salariu minim pentru șoferii de camion care operează în Olanda. Astfel, Olanda se alătură Franței, Germaniei, Italiei și Austriei în demersul de a limita concurența neloială din transport.
Spre deosebire de ceea ce se întâmplă în celelalte țări, salariul minim în Olanda se aplică numai șoferilor de camion străini care desfășoară activități de cabotaj. Acesta nu se aplică transportul internațional cu încărcare și descărcare în Olanda.În legea WagwEU, în vigoare din iunie 2016, a fost integrată Wet Aanpak Schijnconstructies, care impune unele norme privind drepturile muncii din Olanda pentru angajații companiilor străine.
În ceea ce privește operatorii de transport rutier, aceștia trebuie să plătească un salariul minim prevăzut de contractul de muncă olandez pentru acest sector, care nu numai că reprezintă salariul minim, dar și stabilește perioadele maxime de lucru și de odihnă minim, concediu anual plătit, norme de sănătate și siguranță respectiv egalitatea între bărbați și femei.
Salariul minim pentru șoferii de camion care fac transport internațional impus prin contractul național olandez este de 13.91 euro pe oră (brut), iar acesta trebuie aplicat celor care fac transport în Olanda.
O altă noutate față de restul țărilor care au impus o astfel de lege, o reprezintă faptul că documentele care atenstă plata acestui salariu trebuie să fie în format electronic. Astfel, situații de genul celor create în Austria, sunt limitate. Vă reamintim că mai multe țări acuză Austria de foarte multă birocrație în acest sens.
Astfel, documentele în cazul unor controale sunt: dovada salariului, inclusiv a plății efective a șoferului de camion, contractul de muncă, dovada orelor de lucru (pentru perioadele în care șoferii de camion au lucrat în Olanda, dovada plății contribuțiilor pentru asigurări sociale.