Cu pașaportul verde vei circula fără să mai fii oprit la fiecare frontieră

Uniunea Europeană ia în calcul să introducă așa-numitul „pașaport verde” înainte de vacanțele de vară, iar săptămâna viitoare ar urma să fie prezentat proiectul de certificat în acest sens. Dacian Cioloș a declarat la Digi24 că acest certificat va facilita libera circulație în statele membre ale UE și existența lui nu va impune niciun fel de restricții.


„Săptămâna aceasta, cel mai probabil, Comisia Europeană va veni cu o propunere legislativă pentru crearea acestei platforme europene, la care se vor conecta statele membre și prin care se va emite acest certificat de vaccinare, de test negativ sau de test anticorpi, că am trecut prin boală, ca să poată circula liber cetățenii, indiferent de motivul pentru care circulă. Nu va fi un pașaport, nu vor fi restricții, ci va fi un certificat care să faciliteze libera circulație, fără să mai fii oprit la fiecare frontieră să ți se verifice un document”, a declarat Dacian Cioloș la Digi24.

Cum va funcționa certificatul care ar urma să fie prezent de UE miercuri
Uniunea Europeană ia în calcul să introducă așa-numitul pașaport verde înainte de vacanțele de vară. Proiectul de certificat, care va fi prezentat miercuri, va conține informații care vor indica dacă o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19 ori dacă s-a recuperat după boală sau dacă a primit un rezultat negativ la test.

Așa-numitul „pașaport verde” are rolul de a facilita călătoriile în spațiul comunitar înainte de vacanțele de vară, a anunțat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.

„Certificatul verde numeric, care va deveni propunere legislativă, va fi prezentat, propus miercuri miercuri, 17 martie. Va conține informații foarte precise, dar simple. Informații care vor indica dacă o persoană a fost vaccinată contra COVID-19, dacă s-a vindecat de COVID-19 sau că a primit un rezultat negativ la test. Certificatul va fi fie electronic, fie pe hârtie pentru cei care nu vor să-l aibă pe telefon, este dreptul lor. Va avea un cod QR, va fi gratuit, desigur, va fi în limba țărilor de origine, va exista traducere în engleză pentru deplasările în alte state, va fi valabil în toate țările Uniunii Europene.

Comisarul UE a precizat că certificatul ar urma să fie implementat înainte de începutul verii, pentru a salva sezonul turistic.

„Trebuie să apară acest certificat sanitar până la finalul lui iunie, e un obiectiv bun. Este esențial să facem totul pentru a salva sezonul turistic”, a mai spus Thierry Breton.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *