Cum pornim corect mașina atunci când temperaturile de afară sunt negative. Greşelile banale pe care le fac şoferii

Iarna aduce provocări suplimentare pentru șoferi, care trebuie să acorde o atenție sporită procedurii de pornire a mașinii.

În sezonul rece, experții recomandă o abordare mai atentă la procesul de pornire a mașinii.

Chiar dacă instinctul poate fi să porniți motorul rapid pentru a-l încălzi, acest lucru nu este deloc recomandat.

Dimpotrivă, specialiștii sugerează că, în timpul iernii, pornirea ar trebui să fie mai lentă decât în sezonul cald.

Cum pornim corect mașina diesel

Se recomandă menținerea contactului timp de cel puțin 5 secunde, dar există situații în care poate fi necesar mai mult timp.

Motorul este pregătit pentru pornire atunci când se sting martorii de bord, deoarece motorul diesel folosește compresia pentru a genera aprinderea combustibilului.

Cum pornim corect mașina pe benzină

La motoarele pe benzină, se sugerează și aici o așteptare de câteva secunde după ce ați pus contactul, înainte de a încerca pornirea.

De obicei, acestea pot fi pornite după 2-3 secunde. Este important să luați în considerare și starea martorilor de bord, iar atunci când aceștia se sting, mașina poate fi pornită în condiții de siguranță.

Mecanicii recomandă șoferilor de mașini diesel să pună contactul de două ori în sezonul rece înainte de a încerca efectiv să pornească mașina. Prima dată, se menține contactul pentru 5-10 secunde, apoi se oprește fără a încerca pornirea motorului.

A doua oară, se menține contactul pentru încă 5-10 secunde, urmată de încercarea efectivă de pornire.

Acest procedeu asigură o încălzire mai eficientă a camerei de ardere, contribuind la pornirea mai ușoară a motorului, potrivit Autodivers.ro

Pentru mașinile cu motor pe benzină, aceeași regulă se aplică, însă timpul de menținere a contactului poate fi redus la 6-10 secunde.

După pornirea mașinii, este recomandat să lăsați motorul să funcționeze la ralanti pentru câteva minute, pentru a permite uleiului să-și recapete vâscozitatea și să ungă corespunzător componentele metalice din interiorul motorului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *