Verile sunt tot mai toropitoare la nivel global, astfel că lumea se confruntă cu incendii, secetă și zile caniculare. În vreme ce termometrele măsoară temperaturi tot mai mari, proprietarii de autovehicule nu știu ce să mai facă pentru a-și proteja mașinile în fața căldurii. Dacă și tu te afli în aceeași situație, iată cum protejezi mașina de caniculă.
Îngrijirea mașinii pe timp de vară
Căldura extremă din timpul verii poate afecta foarte mult autovehiculele și performanța acestora. Prin urmare, la fel ca în timpul lunilor reci de iarnă, este important să te asiguri că mașina ta este pregătită pentru zilele fierbinți de vară.
Mașinile au și ele nevoie de puțină protecție împotriva vremii călduroase, pentru a funcționa în condiții optime și pentru a nu se alege cu tapițeria din piele sau vinil crăpată. Lumina soarelui poate decolora țesătura și chiar vopseaua dacă se abate asupra mașinii o perioadă mai lungă de timp.
Atunci când automobilul este expus razelor UV, caroseria absoarbe o cantitate uriașă de aer cald. Odată ce temperatura din interior crește, materialele mai sensibile ale tapițeriei pot avea de suferit. Pe lângă vopsea și tapițerie, căldura puternică afectează chiar și cauciucurile mașinii, ducând la deteriorarea acestora.
Cum protejezi mașina de caniculă?
Efectele încălzirii globale se resimt tot mai aprig, astfel că luna iunie 2023 a fost cea mai încinsă de când se realizează măsurători în acest sens, recordurile de temperatură fiind doborâte de la o zi la alta.
Întrucât temperaturile ridicate pot provoca diverse stricăciuni mașinii tale (pielea, vinilul sau plasticul din care sunt realizate diversele elemente dinăuntrul automobilului), ne-am gândit să îți prezentăm câteva sfaturi despre cum protejezi mașina de caniculă.
Parchează la umbră
Haideți să începem cu lucrurile banale, și anume: nu lăsa mașina în soare! Fără îndoială că găsirea unui loc de parcare îți poate da bătăi de cap în special în orașele aglomerate, unde sunt mai multe mașini decât locuri de parcare (cam 350.000 de locuri de parcare sunt în Capitală). În plus, o fracțiune dintre aceste află în locuri umbrite. Chiar și așa, ideal vorbind, mașina ar trebui parcată la umbra copacilor, în parcările subterane sau chiar garaje.
Folosește parasolare
Chiar dacă cerul este uneori înnorat, asta nu înseamnă că razele ultraviolete nu trec și, deci, nu reprezintă un pericol pentru om și pentru mașină. O folie fumurie sau niște simple parasolare pot ajuta la protejarea interiorului mașinii. Ele ar trebui plasate atât pe lunetă și pe parbriz, cât și pe geamurile laterale.
Cum protejezi mașina de caniculă: huse pentru scaune
Mulți oameni nu realizează că tapițeria, tablourile de bord și volanele autovehiculului se pot deteriora dacă sunt expuse în mod regulat la prea multă lumină și căldură. În plus, scaunele încinse din cauza soarelui reprezintă o reală sursă de disconfort pentru șofer, dar și pentru pasageri.
Unele materiale din care se confecționează tapițeria scaunelor auto se încălzesc foarte tare (de pildă pielea naturală sau sintetică), iar o modalitate de a evita acest lucru este să folosești huse
Lasă geamurile puțin crăpate
După ce ai parcat mașina, poți încerca să lași geamurile puțin crăpate, cât să permită o circulație corespunzătoare a aerului, pentru a menține calitatea aerului interior. Totodată, asigură-te că nu lași copiii sau animalele de companie în interiorul mașinii parcate în timpul lunilor fierbinți de vară.
Dacă geamurile sunt închise, temperatura poate crește dramatic într-o perioadă scurtă de timp, acționând aproape ca un cuptor. Dacă trebuie să lași pasageri în vehicul, asigură-te că deschizi complet ferestrele, notează gerbercollision.com.
Protejează tapițeria și bordul
Pe piață există diverse produse care pot oferi un strat de protecție suplimentar, cum ar fi produsele de protecție pentru vinil sau piele. De asemenea, păstrarea vehiculului curat și strălucitor în timpul lunilor de vară va reflecta mai multe raze solare departe de mașină, în timp ce un vehicul murdar va absorbi mai multă căldură. Adăugarea unui strat de ceară pe autovehicul atunci când îl speli va ajuta la protejarea vopselei de căldura extremă.
Verifică bateria mașinii
Evaporarea excesivă a lichidului poate reduce durata de viață a bateriei. Dacă mașina ta este prevăzută cu o baterie care necesită reumplere cu lichid, adaugă apă distilată atunci când este necesar.
Cum protejezi mașina de caniculă: călătorește pe răcoare
Încearcă să călătorești în perioadele mai răcoroase ale zilei, cum ar fi dimineața devreme sau seara târziu. Acest lucru va fi mult mai plăcut atât pentru tine, cât și pentru pasageri.