Cum se ia șpagă la Poliția Rutieră. Fără bani mototoliți și nume de cod pentru mita cerută șoferilor

Polițiștii rutieri au găsit noi metode prin care să ceară șpagă șoferilor chiar dacă tehnologia și mijloacele de supraveghere s-au modernizat în ultima perioadă. Stenogramele unui caz din Bacău au arătat cuvântul pe care agenții de poliție îl fosesc pentru a cere bani de la conducătorii auto.

Curtea de Apel Bacău i-a condamnat definitiv pe Marius Laurențiu Greaca și Constantin Neamțu la șase ani și două luni de închisoare, respectiv cinci ani și două două luni de închisoare. Cei doi agenți de poliție sunt acuzați pentru luare și dare de mită. Stenogramele din dosar au arătat că polițiștii nu le cereau direct șoferilor șpagă ci le spuneau că trebuie să plătească „un punct de amendă”. Acesta era codul folosit de agenții de poliție. Un punct de amendă valorează 145 de lei, iar șoferii ofereau, cel mai probabil, între 150 și 200 de lei pentru a scăpa de probleme.

„Atât din declaraţiile martorilor, cât şi din înregistrările de sunete şi imagini rezultă că în unele din situaţii, lucrătorii de poliţie, după aducerea la cunoştinţă a contravenţiei constatate şi a sancţiunii corespunzătoare, solicitau conducătorilor auto să achite «un punct amendă». Această solicitare, necorespunzătoare contravenţiei constatate, era imediat acceptată de către conducătorii auto – care aveau reprezentarea titlului înmânării sumei de bani, în condiţiile în care nu li se mai aplica nici o sancţiune şi nu li se elibera nici o chitanţă”, se precizează în rechizitoriul procurorului de caz.

Ce au arătat stenogramele din dosarul polițiștilor din Bacău

Stenogramele din dosarul polițiștilor din Bacău care cereau mită au arătat că agenții aveau o problemă cu taximetriștii. De asemenea, lor nu le plăcea să primească drept șpagă bani mototoliți. „Da’ nu-mi da de ăștia că dacă-i predau și văd… zice că-s… că i-ai luat de la vreo babă de pe drum…”, a spus unul dintre polițiștii care cereau mită, porivit Adevărul.ro.

„Constantin Neamțu: Apuca-te și scrie…dă-i ca să știe… pai da… nu te uiți în bord… mergi degeaba…ți-am zis că ăștia sunt o categorie care n-ai treabă cu…

Marius Laurențiu Greaca: E a patra oară când îi cer actele…

Constantin Neamțu : Eu când ți-am spus să-i dăm… băga-mi-aș… în gura lui… ăștia-s jigodii, mă… ăștia… taximetriștii ăștia-s o specie aparte, care nu trebuie avut ton…

Marius Laurențiu Greaca: …Vezi? Mi-e milă de panarama de om… (intră în autospecială)

Constantin Neamțu: De ce să-ți fie milă? El dacă era acum în locul tău, era acasă, tăia găina și… mănâncă el cu femeia lui cu usturoi… eee… despre ce vorbim aicea…”.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *