CUPLURI SOFERI DE CAMION? DA, SE POATE!

Pentru familiile multor romani, atunci cand sotul devine sofer de camion inseamna mai multa responsabilitate si pierderea momentelor importante din cresterea si educatia copiilor. Daca la noi aceasta idee este unanim valabil, in America cuplurile chiar ajung sa devina soferi de camion, petrecand astfel mai mult timp impreuna.

Un exemplu in acest sens este cuplul format din Art Johnson si Amanda Jones, care au vazut in meseria de sofer de camion o oportunitate excelenta de a-si consolida relatia. Desi cei doi formau un cuplu de aproape un an, nu au avut prea multe sanse sa se vada des. Spre exemplu, Art era sofer pentru o firma de ambalare a carnii, iar Amanda lucra acolo ca gardian in ture de cate 12 ore.

Cum si-au inceput calatoria?

Pentru ca cele doua programe erau complet diferite (Art muncea chiar si 17 ore pe zi), cei doi au simtit nevoia unei schimbari, pe care au si facut-o. Daca la inceput abia isi duceau existenta de la un salariu la altul, apoi le-a venit ideea exceptionala – aceea de a forma un cuplu de soferi de camion.

Astfel, dupa ce Art a inceput sa parcurga distante tot mai lungi, Amanda a decis sa il insoteasca pentru a petrece mai mult timp impreuna, pentru a-si imparti cheltuielile, iar astfel sa poata economisi. 10 ani mai tarziu, inca sunt un cuplu de soferi de camion, dar nu si singurii: incantati de povestea lor, tot mai multe sotii ale soferilor de camion renunta la slujbele lor pentru a se alatura barbatilor.

Sansa unui nou inceput

Schimbarea locului de munca este o decizie practica in cariera unei femei. Iar in al doilea rand, multe dintre ele incep scoli de conducere, astfel incat sa faca echipe cu sotii lor. Ellen Voie, presedinte al Women in Trucking spune ca “varsta medie a soferitelor de camion este de 52 de ani, iar multe dintre ele au ales aceasta meserie dupa ce si-au crescut copiii si au plecat la colegiu sau au propria lor familie”.

Alteori, decizia are la baza dragostea fata de sot, precum si sansa unei aventuri de neuitat. Cam asta s-a intamplat in cazul lui Carolee si Bobby Moore. Dupa ce s-au casatorit in 2010, Bobby a inceput sa calatoreasca distante tot mai mari, in California si Arizona, iar pe masura ce economia scadea, iar de frica sa nu divorteze, Bobby a decis sa o ia Carolee ca partener.

Desi la inceput a fost totul amuzant pentru ea, lucrurile aveau sa se schimbe. Daca Bobby era obisnuit cu acest stil de viata, Carolee a fost crescuta intr-un stil de viata relaxat, in Orange County. Astfel, “sa traiesti intr-un spatiu mic, sa iti faci dus o data la cateva zile, este o schimbare majora”, i-a spus Bobby lui Carolee.

I-a luat cateva luni sa inteleaga concret sensul vorbelor sotului ei, sa se obisnuiasca sa traisca intr-un spatiu mic, sa se spele pe dinti oriunde, numai la baie nu. Dar, “alaturi de ea pe sosea, totul avea sa fie mai usor”, conchide Bobby.

Fiecare cu partea lui

Ca fiecare meserie, si sofatul unui camion are peripetiile sale. Odata ce Amanda si Art au fost nevoiti sa faca drumuri si in afara granitelor SUA, a fost nevoie de multe documente si jurnale de bord cat mai detaliate. Astfel, Art conducea, iar Amanda se ocupa de documente, de stabilirea destinatiei, ba chiar de mici reparatii.

Cu timpul, Amanda chiar si-a luat licenta de sofer de camion, iar un salariu in plus ii oferea o si mai mare siguranta. Impreuna, acestia pot incarca si transporta marfa mai repede decat soferii individuali. Au obiective comune, mai presus de datoria de a fi sofer de camion.

Condusul si prosperitatea

Ai putea crede ca 24 de ore pe zi, 7 zile din 7, ar innebuni chiar si cele mai fericite cupluri. Dar Art si Amanda, Carolee si Bobby, spun ca lucrul acesta este departe de adevar. Ambele cupluri sustin ca aceste ore petrecute impreuna necesita multa comunicare si vointa de a gasi solutii, mai degraba decat discutiile in contradictoriu.

“Cand sunteti alaturi permanent, mai degraba discutati despre solutii decat despre probleme”, conchide Amanda. Iar Bobby sustine ca “daca nu va intelegeti, spatiul mic din cabina va va face sa vedeti problemele cu mult exagerate, insa daca le discutati, va va aduce mai aproape”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.