Dacă ai așa ceva în mașină iei amendă și de 2.900 de lei. Greșeala banală pe care mulți șoferi o fac

Șoferii care obișnuiesc să circule cu mașini ce au lipite pe geamuri diferite accesorii care reduc, prin număr sau dimensiuni, vizibilitatea conducătorului auto, riscă amenzi consistente, care pot ajunge la 2.900 de lei.

Amendă de până la 2.900 de lei pentru odorizante sau accesorii lipite pe parbriz
Legislația rutieră în vigoare stabilește că „aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni. În cazul în care clasa a IV-a de sancțiuni prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între nouă și douăzeci de puncte-amendă, iar punctul amendă are valoarea de 145 de lei, persoanele fizice care aplică diverse obiecte pe suprafața geamurilor ori în dreptul acestora pot fi amendate cu sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Accesoriile menționate în Codul rutier pot fi odorizante, carnete de notițe, obiecte religioase, suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate și altele, dar și viniete sau abțipilduri. Alte lucruri care reduc vizibilitatea șoferului sau a pasagerilor și pentru care ar putea fi sancționați conducătorii auto sunt pozele cu membrii familiei sau cu prieteni trecuți în neființă, pe care unii șoferi le lipesc pe parbriz, în general pe partea dreaptă, potrivit avocatnet.ro.

Reprezintă contravenție și este sancționată tot cu amendă de până la 2.900 de lei și „aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale”. Cu toate acestea, există o variantă legală pentru reducerea transparenței geamurilor unei mașini, anume folosirea de tratamente și folii omologate sau certificate de către Registrul Auto Român.

Legea
Art. 112. – (1) Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori dovada inlocuitoare a acestuia se retine de catre politia rutiera in urmatoarele cazuri:

l) autovehiculul, tractorul agricol sau forestier ori tramvaiul au aplicate pe parbriz, luneta sau geamurile laterale afise sau reclame publicitare, folii neomologate si/sau nemarcate corespunzator ori accesorii care restrang sau estompeaza vizibilitatea in timpul mersului, atat din interior, cat si din exterior;

m) autovehiculul si tractorul agricol sau forestier au aplicate pe partea frontala si/sau posterioara a acestuia afise, inscrisuri sau reclame care diminueaza eficacitatea dispozitivelor de iluminare si semnalizare luminoasa ori citirea numarului de inmatriculare

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *