Dacia care „merge” pe apă: modelul românesc de excepție de care nu știai

Sunt o mulțime de modele Dacia create pentru fabricare în serie sau pentru că cineva a avut o idee prea bună. Așa e cazul și cu Dacia amfibie.

Dacia amfibie e un prototip spectaculos proiectat să meargă și pe drum, și pe apă. Aceasta a fost prezentată publicului larg în urmă cu patru ani, dar n-ar strica să mai fie astfel de experimente.

Costurile proiectului pentru Dacia care devine și barcă au fost de aproximativ 10.000 lei. Aceasta a fost prezentată cu ocazia festivității de începere a anului universitar. La ceremonia desfăşurată la baza nautică de pe lacul Siutghiol, Universitatea Maritimă Constanţa (UMC) a prezentat studenţilor prototipul acestei mașini utile și ciudate.

Dacă te întrebi de ce ar face cineva o Dacia amfibie, ei bine, pentru că se poate. Dar, mai concret, autoturismul cu dublă utilizare a fost lucrarea de licenţă a unei echipe de absolvenţi ai UMC. Echipată corespunzător, Dacia amfibie a fost lansată la apă cu şofer şi pasageri. Îndrumătorul echipei de studenţi a fost profesorul Victor Hreniuc.

„Ideea cu Dacia amfibie a luat naştere în anul 3 de facultate. Am plecat fiecare în voiajele de cadeţie, iar în anul 4 de facultate, adică prin luna martie a acestui an (2014 – n.r.), ne-am apucat practic de treabă. Am reuşit să terminăm cu câteva zile înainte de licenţă. Dacia 1310 Double Cab a fost cumpărată de noi integral, radiată, apoi donată Universităţii Maritime din Constanţa”, a spus Andrei Stroe, unul dintre realizatori, citat de Adevărul.

Aceeași publicație a amintit și că dezvoltarea unui astfel de prototip nu e o întâmplare trecătoare.

Studenţii de la Universitatea Ovidius creează constant câte un automobil capabil să îndeplinească mai bine un rol, un rol pentru care nu a fost proiectat. Prototipurile beneficiază de diferite sisteme de propulsie care combină mecanismele de deplasare.

Acestea reprezintă lucrarea de licenţă a studenţilor de la specializarea Autovehicule Rutiere de la Facultatea de Inginerie Mecanică. Chiar dacă nu ajung astfel de idei pe străzi, te poți minuna de ce le mai trece prin cap. Și, ei bine, modelul care poate fi folosit și pe apă cu siguranță și-ar găsi o utilizare, așa cum are Dusterul cu șenile.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *