Unul dintre lucrurile specifice britanicilor este faptul că în Regatul Unit al Marii Britanii automobilele au volanul pe partea dreaptă și circulația se desfășoară pe partea stângă. De ce englezii conduc pe partea stângă? În ce alte țări din lume traficul este „pe dos”?
De ce în Marea Britanie se conduce pe stânga?
Nu există o explicație autentică pentru care englezii circulă pe partea stângă. Însă, un lucru e cert: majoritatea țărilor din lume unde mașinile au volanul pe dreapta au fost sau încă mai sunt colonii englezești (exemplu: India, Australia, Africa de Sud). Și în Japonia și Thailanda traficul e pe stânga, deși aceste țări nu au fost niciodată sub ocupație britanică.
În urmă cu sute de ani, mai toți europenii circulau pe partea stângă. Istoricii amintesc faptul că în Franța aristocrații mergeau pe partea stângă, în timp ce oamenii de rând pe partea dreapta, astfel încât să se poată face diferența între categoriile sociale.
Cavalerii au avut și ei un rol foarte important, întrucât în celebrele dueluri circulau cu caii pe partea stângă. Motivul? Majoritatea erau dreptaci și astfel puteau ține sulița sau sabia mai bine în timpul duelului.
Apoi, Napoleon a avut și el un rol important în bulversarea traficului, întrucât a schimbat lucrurile radical. În anul 1812, Bonaparte a dat ordin ca fiecare provincie cucerită să își schimbe direcția traficului asemeni celui din Hexagon și să circule doar pe partea dreaptă.
Anii au trecut și tendința printre națiunile europene a fost să se adapteze la traficul pe partea dreapta. Dacă nu o făcuseră deja. Cu câteva excepții, Anglia fiind cea mai semnificativă dintre acestea.
Britanicii au fost printre puținii care au rămas conservatori traficului pe partea stângă, lucru care s-a preluat și în coloniile din întreaga lume. Nici Malta sau Cipru nu au făcut trecerea la traficul pe dreapta. În Polonia și Italia s-a circulat pe partea stângă până în anul 1922, în Spania până în 1924, în Portugalia până în 1928, în Ungaria până în 1941, iar în Suedia până în anul 1967.