Defectele inventate de mecanici. O defecțiune banală ajunge să coste 8.000 de lei

Un experiment realizat de Știrile ProTV a demonstrat că unii mecanici de la service-urile auto umflă enorm prețurile pentru reparațiile mașinilor, profitând de lipsa de informații a șoferilor.

În filmarea realizată cu o cameră ascunsă de vede cum diferiți mecanici auto inventează defecte și ajung să ceară chiar și 8.000 de lei pentru o reparație banală.

Într-un service autorizat, mașinii folosite în cadrul experimentului i-au fost generate două defecte simple, care ar fi trebuit să fie observate de orice mecanic de bună credință: au fost decuplate două piese – un furtun și un senzor – care au scăzut puterea motorului.

Pentru o reparație care ar fi costat maximum 50 de lei, un mecanic a cerut 6.000 de lei, iar altul chiar 8.000 de lei, motivând că trebuie schimbate mai multe piese scumpe pentru ca mașina să funcționeze din nou normal.

Contactat de Știrile ProTV, Victor Balaș, președintele Asociației Specialiștilor Auto din România (ASAR), a arătat că era imposibil ca mecanicul să nu fi văzut care era problema mașinii: „Își bagă capul la motor, se uită exact la furtunul care este scos, vede exact cum atârnă un furtun pe acolo și nu are nicio reacție!”.

„Soluția tehnică propusă este OK dacă ar fi existat defectul respectiv, dar el nici măcar nu s-a uitat la motor să vadă dacă este un furtun scos. Este o soluție tehnică dată aleatoriu. Trebuie să verifici, poate fi un fir scos, poate fi un fir rupt, poate fi o mufă ieșită, faci mai întâi o verificare pe firul apei. Nici nu s-a uitat la mașină”, a mai explicat el.

Potrivit Știrile ProTV, oricare dintre cei 3 mecanici ar fi putut depista și corecta mica defecțiune pentru suma maximă de 50 de lei.

Dincolo de sumele exorbitante cerute, niciunul dintre șoferi nu a făcut fișa de recepție și un deviz estimativ în care să spună exact ce piesă se pune (model, marcă etc).

În cazul în care acești pași nu sunt îndepliniți, șoferii pot reclama service-urile respective la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului. Service-ul poate primi o amendă contravențională de până la 10.000 de lei, iar dacă abaterile sunt grave poate fi închis.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *