Diferența între devansare și depășire. Regulile pe care trebuie să le știe toți șoferii când circulă pe autostradă

Conducătorii auto care nu fac diferența între devansare și depășire riscă să fie amendați, deoarece, deși ambele manevre sunt permise legal, ele nu pot fi realizate decât în condiții specifice.

Când se întâlnesc cu un vehicul care circulă mai încet sau este oprit, șoferii au opțiunea să-l depășească sau să-l devanseze.

Ambele manevre sunt legale, dar trebuie efectuate în circumstanțe bine definite.

Cei care nu înțeleg distincția între depășire și devansare pot primi amenzi.

Definiția depășirii în Codul Rutier specifică când se consideră că un șofer a efectuat această manevră și în ce condiții este permisă.

Potrivit Articolului 45, alineatul (1) din legea 195/2002, depășirea este definită drept manevra prin care un vehicul trece înaintea altuia sau pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație, schimbând direcția de mers și ieșind de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial.

Cum se efectuează corect o depășire

Pentru a efectua o depășire, șoferul vehiculului trebuie să se asigure că nu există un alt vehicul care să înceapă o manevră similară în același timp.

Depășirea poate fi realizată numai pe partea stângă a vehiculului depășit.

Tramvaiele sau vehiculele care semnalizează intenția și se încadrează corespunzător pentru a vira la stânga vor fi depășite pe partea dreaptă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *