Dorian Popa a primit rezultatele la analizele INML în timp record, iar alți șoferi le așteaptă de luni de zile

Șoferii care ies pozitivi la testarea cu aparatele antidrog așteaptă și câte 10-11 luni pentru a primi rezultatele analizelor toxicologice de la Institutul Național de Medicină Legală din București. Aceeași autoritate a eliberat rezultatul analizei probelor biologice ale lui Dorian Popa în doar o săptămână. Șoferii care așteaptă de luni bune se revoltă: „Există un INML paralel pentru vedete?”. Surse chiar din Institut susțin că „astfel de cazuri mediatizate, când analizele vin repede, acoperă, de fapt, problemele de fond ale INML”.

Conform regulilor poliției, configurate astfel din motive legale, testele antidrog efectuate în trafic, de către poliție, cu aparatele Drager sau AquilaScan, sunt orientative. Un șofer care iese pozitiv la o substanță psihoactivă detectată de un astfel de test de screening este apoi dus la analize de sânge și urină. Rezultatul analizelor mostrelor biologice realizate de INML este cel care confirmă sau infirmă rezultatul testului antidrog făcut în trafic.

Trimiterea în judecată sau clasarea dosarului de către procuror se face exclusiv pe baza buletinului eliberat de INML. Fără acesta, probele, permisul și dosarul penal rămân blocate. Dorian Popa, influencer și cântăreț, a fost oprit în trafic, în data de 26 octombrie, și în urma testului antidrog a ieșit pozitiv. Ulterior, rezultatul analizelor de laborator efectuate la INML a indicat că a fost pozitiv la canabis. Rezultatul i-a fost eliberat în doar o săptămână, în timp ce șoferi depistați în luna august nu au primit nici azi buletinul toxicologic.

Marian* a fost testat duminică, 13 august, „pe la prânz”, cu aparatul DrugTest, rezultatul fiind pozitiv la canabis și amfetamină. Abia trezit din somn, bărbatul se ducea să-și ia iubita din oraș. A fost dus la spital pentru a i se recolta sânge pentru analize și i s-a sugerat să se ducă la INML pentru a le plăti „ca să iasă mai repede”.

„În săptămâna respectivă, a sunat la INML și chiar a fost acolo, iar răspunsul celor de acolo a fost că analizele nu se plătesc și trebuie să își aștepte rândul”, spune o rudă pentru Libertatea.  Analizele la INML se pot plăti, potrivit medicilor din institut, preţul unui buletin de analiză poate fi achitat de către persoana în cauză şi costă între 300 şi 1.500 de lei. Asta nu garantează că „vor fi gata mai repede”.

Alți șoferi cu care a discutat ziarul susțin că așteptarea a durat tot mai multe luni, deși au plătit 700 de lei pentru buletinul toxicologic. Marian a încercat, în repetate rânduri, să afle când îi vor ieși analizele. I s-a spus că în octombrie vor ieși abia cele din luna aprilie.

„Am discutat și cu un avocat specializat în cazuri de genul ăsta și ne-a spus că până nu ies rezultatele, nu se poate face niciun demers legal. Acum, întrebarea mea e următoarea, cum de lui Dorian Popa i-au ieșit rezultatele în câteva zile și alții așteaptă luni de zile?”, a conchis reprezentantul familiei lui Marian*. Un alt șofer care vrea să rămână anonim explică pentru ziar că a fost testat în urmă cu 4 luni cu aparatul DrugTest și a ieșit pozitiv.

Un interes mai mare pentru societate?

Medici din INML explică pentru libertatea.ro de unde vin întârzierile. Se referă la rezultatele mostrelor biologice (sânge și urină), prelevate după ce șoferii ies pozitivi la testele antidrog. Medicii confirmă că, în cazul vedetelor, „dosarele se prioritizează”.  Motivul? Fie că e vorba de un exemplu de „așa nu”, dat în societate, fie că astfel de cazuri acoperă problemele reale ale institutului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *