DSU respinge din nou cererea transportatorilor privind scutirea șoferilor profesioniști de la carantină

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a respins din nou cererea înaintată de Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) privind scutirea șoferilor profesioniști de la măsura efectuării carantinei, anunță organizația printr-un comunicat,

(…) potrivit prevederilor art. 91 pct. (3) Hotărârii nr. 43 din 01.07.2021* a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum și conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane, se exceptează de la măsura carantinei dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară, iar deplasarea se realizează doar în scop profesional. De asemenea, vă informăm că măsurile adoptate la nivel național pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2 au ca scop prevenirea și controlul infecțiilor generate de acest virus, obiectivul principal fiind protejarea sănătății cetățenilor și prevenirea unui impact negativ major asupra sistemului sanitar.” – se arată în adresa DSU.

Transportatorii români au solicitat în repetate rânduri exceptarea șoferilor de camion nevaccinati de la măsura efectuării carantinei, acesta fiind unul din motivele organizării celui mai recent protest.

Deși UNTRR a solicitat Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situații de Urgență, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și Ministerului Afacerilor Externe, exceptarea șoferilor români și străini de la măsurile de carantină și de la prezentarea unui test RT-PCR sau a unei dovezi de confirmare a vindecării de infecția cu Sars-Cov-2, pentru evitarea blocajelor la frontiere și respectarea culoarelor verzi din UE, demersurile noastre au rămas fără răspuns, iar prin Hotărârea nr. 59/12.08.2021 autoritățile române discriminează o categorie profesională în detrimentul altora care nu aduc aceeași contribuție la economie precum industria de transport rutier” – a afirmat UNTRR într-un comunicat anterior protestului.

Pe fondul nemulțumirilor acumulate în ultimele luni, transportatorii români anunță organizarea unei noi acțiuni de protest care va avea loc în data de 17 noiembrie 2021 în Piața Constituției.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *