O zi neagră pentru România, o zi în care au murit șapte oameni nevinovați, din cauza unui sistem sanitar defectuos. A spus-o chiar președintele care s-a arătat îngrozit de cele petrecute la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. De departe, drama cea mai mare a fost pentru rudele pacienților internați în această instituție spitalicească. Oamenii au venit într-un suflet să afle ce se întâmplă cu cei dragi ai lor.
Durere la poarta spitalului. Reacția rudelor pacienților de la Constanța
Când au aflat că spitalul a luat foc, rudele celor internați au venit de urgență să afle ce se întâmplă cu cei dragi ai lor. Panica a fost și mai mare când au aflat că au murit nouă persoane, informație infirmată ulterior când a fost confirmat oficial că bilanțul victimelor este 7.
Săracii oameni au murit arși ca șobolanii, s-a auzit din stradă, de la poarta spitalului unde au venit rudele celor internați acolo.
La momentul producerii incendiului, secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța era plină, ocupată la capacitate maximă cu 10 pacienți dintre care șapte au murit.
În total 113 pacienți se aflau în spital când focul a izbucnit. Ei au fost evacuați și transportați la alte spitale din zonă.
Reacția premierului Florin Cîțu după tragedia de la Constanța
Imediat cum a aflat ce se întâmplă la Suceava, Florin Cîțu i-a solicitat lui Raed Arafat să meargă la fața locului să evalueze situația. Ulterior a revenit cu o declarație de presă în care a anunțat ce măsuri a luat după tragedie.
Astfel, Cîțu a precizat că a cerut demiterea managerului Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța și că l-a demis deja pe Președintele Autorității de Management al Calității în Sănătate.
Premierul a spus că este de neacceptat să se întâmple astfel de tragedii în spitalele din România și a spus că cei responsabili vor plăti indiferent de funcția pe care o dețin sau au deținut-o în Ministerul Sănătății.
Cîțu a transmis condoleanțe familiilor îndoliate și a spus că în acest moment este important ca Ministerul Sănătății să vadă care sunt soluțiile pe termen scurt pentru ca astfel de situații să nu se repete.
Reamintim faptul că un incendiu a izbucnit vineri, 1 octombrie, în secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Șapte pacienți și-au pierdut viața. Supraviețuitorii au fost evacuați de către pompieri inclusiv pe geamurile instituției.
Cauza producerii incendiului este în curs de stabilire.