Este vesta reflectorizantă obligatorie?

Legea din România stabilește mai multe dotări auto obligatorii în 2024, însă nu toţi românii sunt la curent cu ultimele prevederi, astfel încât riscă atât amenzi consistente, dar îşi pot pune chiar şi viaţa în pericol.

Conform ultimelor modificări ale codului rutier, aceste echipamente trebuie să se afle în permanență în orice mașină care circulă pe drumurile publice, dar, bineînţeles, acestea diferă în funcţie de tipul de vehicul condus:

– trusa medicală

– stingător de foc

– două triunghiuri reflectorizante.

„Eu le recomand tuturor să aibă în mașină, iarna, lanțuri antiderapante, o lopățică și chiar și un săculeț cu nisip. Mai ales dacă pleacă la drum lung sau într-o zonă de munte”, a declarat pentru ProMotor instructorul auto Marian Croitoru, care este și profesor de legislație rutieră.

În cazul în care e nevoie de acordarea primului ajutor sau de o altă situație de urgență, toți șoferii vor avea în mașină o trusă medicală. Iar dacă se declanșează un mic incendiu la mașină, pot folosi stingătorul.

Iar în situația în care mașina face pană sau rămâne imobilizată, triunghiurile reflectorizante se pun la cel puțin 50 de metri în fața și în spatele vehiculului, pentru a-i avertiza peceilalți șoferi să îl ocolească.

Este vesta reflectorizantă obligatorie?

Pentru șoferii care conduc vehicule mai grele de 3.5 tone, la aceste echipamente se mai adaugă și:

– vestă reflectorizantă

– lanțuri antiderapante (când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei).

Așadar, vesta reflectorizantă este obligatorie pentru șoferii care conduc vehicule grele. În cazul în care fac pană și trebuie să schimbe roata, aceștia sunt obligați să poarte vesta, pentru a putea fi observați mai ușor de ceilalți șoferi.

„Părerea mea e că toți șoferii, indiferent de tipul de vehicul pe care îl conduc, ar trebui să folosească o vestă reflectorizantă atunci când stau pe marginea drumului pentru a înlocui o roată sau fac alte reparații la mașină. Asta e o chestiune care ține de siguranța ta. Pentru că dacă e noapte, de exemplu, tu ești îmbrăcat în negru și te afli pe marginea drumului, un șofer care merge cu 60-70 km/h o să te observe când e la doar câțiva metri de tine și nici măcar atunci. Dar dacă ai vestă reflectorizantă, ești mult mai vizibil”, este de părere instructorul auto Marian Croitoru.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *