Legislația din România îi obligă pe șoferi să aibă în mașină o trusă de prim ajutor, stingător și triunghi reflectorizant. Dar, ești obligat să ai în mașină roată de rezervă și cric?
La școala de șoferi, cursanții învață care sunt elementele de siguranță pe care trebuie să le aibă mereu în mașină. Dar și care sunt cele recomandate, pentru situații neașteptate.
În categoria celor obligatorii se încadrează, desigur, stingătorul auto, trusa medicală și cele două triunghiuri reflectorizante. Iar acestea trebuie să fie omologate și în perioada de valabilitate.
În schimb, nu ești obligat să ai în mașină roată de rezervă și cric. Deși sunt elemente care pot fi considerate „de siguranță”, ele nu sunt obligatorii.
În aceeași categorie intră șufa de tractare, coarba cu care se deșurubează roțile sau cablurile de pornire auto.
Majoritatea mașinilor noi aveau, în trecut, incluse în preț roata de rezervă, cricul și cheia de deșurubat roțile. Acum, tot mai mulți producători renunță la acestea și le includ la categoria de extra-opțiuni.
Cum se pun triunghiurile reflectorizante când trebuie să schimbi roata
Presupunem că circuli pe un drum național, cu o singură bandă pe sens, când descoperi că ai făcut pană. Îți vei da seama de asta pentru că mașina va începe să trepideze și vei auzi un huruit neobișnuit.
Siguranța este pe primul loc, așa că trebuie să tragi pe dreapta cât de repede se poate. Încearcă să te duci cât mai mult în afara carosabilului, să ieși de tot de pe drum, dacă se poate. De asemenea, e indicat să fie un loc cât mai plan, astfel încât mașina să nu fie înclinată foarte mult.
După ce oprești motorul, tragi frâna de mână și pui semnalul de avarii. Apoi montezi triunghiurile reflectorizante în fața și în spatele mașinii, la cel puțin 50 de metri distanță. Și indicat ar fi ca acestea să fie puse pe marginea drumului, pe linia farului și a stopului mașinii care se află cel mai aproape de carosabil.
Dacă roata pe care trebuie să o schimbi e pe partea cu șoseaua, asigură-te că triunghiurile reflectorizante sunt puse astfel încât tu să ai un spațiu de manevră cel puțin 1 metru între mașina ta și celelalte vehicule care circulă pe șosea.