Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă nu traversează nicio persoană?

Șoferii care circulă cu viteză și neatenția pietonilor sunt, de cele mai multe ori, principalele cauze de producere a accidentelor rutiere. Dar, atunci când întâlnesc o trecere de pietoni dar nicio persoană nu traversează, sunt obligați șoferii să reducă viteza?

Majoritatea accidentelor rutiere grave din România se produc fie din vina pietonilor, fie a șoferilor care circulă cu viteză prea mare.

În primele 9 luni a anului trecut, de exemplu, peste 500 de accidente, din aproape 3.000, s-au produs din vina celor care au traversat neregulamentar. Și la fel de multe au avut ca principală cauză depășirea vitezei legale.

De aceea, legislația rutieră prevede numeroase situații în care șoferii trebuie să circule cu o viteză mai mică. Iar pietonii au dreptul să traverseze strada numai în anumite condiții, chiar și pe la trecerile special amenajate.

Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă nu traversează nimeni?

Pentru a preveni producerea de accidente rutiere, legislația din România impune limitarea vitezei în apropierea unei treceri de pietoni.

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților, […] la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare și marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflați pe trotuar, în imediata apropiere a părții carosabile, intenționează să se angajeze în traversare”, stabilește Art. 123 (h) din legea 195/2002.

Astfel, viteza maximă de deplasare nu trebuie să depășească aceste limite atunci când sunt persoane în apropierea trecerii de pietoni. De asemenea, legea impune această limită pentru drumurile publice cu o singură bandă pe sens.

Dar, dacă vizibilitatea este suficientă și în apropierea trecerii de pietoni nu e nimeni, atunci conducătorul auto își poate continua deplasarea cu viteza maxim legală permisă pe acel tronson de drum.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *