Franța redeschide granița cu Marea Britanie. Test Covid obligatoriu

Avioanele, trenurile și feriboturile pot călători din nou între Marea Britanie și Franța din această dimineață, după ce guvernul francez a decis să relaxeze interdicțiile. Accesul este permis șoferilor de camion, precum și cetățenilor francezi și rezidenților în Franța, doar pe baza unui test Covid negativ obținut în ultimele 72 de ore.

BBC anunță că primele camioane au început să părăsească parcarea temporară de la aeroportul Manston.
Guvernul britanic a publicat în mai multe limbi europene, inclusiv română, modalitatea de obținere a rezultatului testului Covid necesar pentru a părăsi țara spre Franța. Potrivit documentului, rezultatul va fi disponibil în maximum 40 de minute de la testare. Recomandarea pentru șoferi este să rămână în apropierea vehiculelor și să păstreze distanțarea fizică. Versiunea completă în limba română este disponibilă aici: https://www.gov.uk/government/news/covid-19-testing-for-hgv-drivers-using-the-port-of-dover-or-eurotunnel.ro


Portul Dover anunță că Aeroportul Manston a ajuns la capacitate maximă, cu 3.800 de camioane parcate. Alte 632 de camioane sunt prinse în operațiunea Stack, iar 610 în Operațiunea Brock.

Testările Covid pentru accesul în Portul Dover se fac doar la Aeroportul Manston. Camioanele noi care ajung vor fi direcționate în Operațiunea Brock, urmând a sta în alte parcări din zonă înainte de a primi acceptul de a înainta spre Manston.

Șoferii sunt îndemnați să nu pornească spre Portul Dover dacă nu au un test Covid negativ obținut în ultimele 72 de ore.
Potrivit Departamentului de Transport din UK, testarea șoferilor de camion izolați în regiunea Kent a început. 170 de militari vor sprijini efectuarea testelor rapide pentru depistarea Covid.

Le Shuttle Freight a anunțat că, pentru a ajunge la terminalul Folkestone, șoferii de camion trebuie să folosească M20 și să se alăture cozii de pe M20 Coast, unde vor fi testați. Vehiculele sub 7,5 tone nu au voie să intre în coada de pe M20. Acestea pot folosi contrafluxul M20 Brock, dar șoferii vor avea nevoie de un test negativ înainte de a ajunge pe terminalul Eurotunnel.

Poliția din Kent a raportat că o persoană a fost reținută după confruntările de azi dimineață, când mai multe persoane au încercat să spargă barajul Poliției și să traverseze Canalul Mânecii fără a avea un test Covid negativ.
Potrivit BBC, cele mai mari probleme ale șoferilor din zona Dover sunt lipsa facilităților sanitare și a alimentelor, dar mai ales lipsa informațiilor. Rod McKenzie, de la Road Haulage Association (RHA), a declarat că regimul de testare nu a început încă, deci practic granița cu Franța este închisă.

Potrivit autorităților engleze, ar putea dura câteva zile până când situația va reveni la normal. Până atunci, sfatul autorităților pentru transportatori este să nu se deplaseze spre zona Kent până la noi anunțuri.


Potrivit BBC, armata va ajuta personalul medical pentru efectuarea testelor rapide. La fostul aeroport Manston din Kent, unde sunt parcate aproximativ 4.000 de camioane, a fost înființat un centru de testare. Șoferii blocați pe autostrada M20 vor fi testați la camioane.

Acordul dintre Franța și Marea Britanie presupune obligativitatea unui test rapid de tip ”lateral flow”. Acesta funcționează ca un test de sarcină și poate oferi un rezultat în aproximativ 30 de minute. Testul de tip ”lateral flow” are avantajul timpului scurt în care se obține rezultatul, dar precizia sa este mai mică decât a unui test de tip PCR.

Șoferii de camion vor fi testați gratuit. Rezultatul testului va fi primit prin SMS sau email, pe baza numărului de înmaytriculare al camionului. Mesajul le dă dreptul să traverseze Canalul Mânecii.

Șoferii care vor fi testați pozitiv vor trebui să efectueze un test PCR. Dacă și rezultatul testului PCR este pozitiv, șoferii vor trebui să părăsească zona și să meargă la o adresă desemnată, unde vor sta în izolare timp de 10 zile.

Olanda permite și ea accesul persoanelor venite din Marea Britanie, dar pe baza unui test de tip PCR. Deoarece acesta necesită verificarea într-un laborator, rezultatele în acest caz pot veni și după 24 de ore.

Autoritățile britanice au avertizat transportatorii să nu se îndrepte spre Kent până la noi anunțuri, pentru a evita aglomerația.

Le Shuttle Freight a anunțat că traversarea Eurotunelului din Marea Britanie spre Franța va începe astăzi, la ora locală 7:00. Compania a mai anunțat că Testul Covid este necesar înainte de plecare și că testele vor începe cu cei aflați deja în coada de pe M20.

Portul Dover a anunțat și el redeschiderea traficului spre Franța, dar numai pentru clienții care dețin un test Covid negativ.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *