Gata cu birocrația! Amenzile și penalizările vor putea fi verificate doar printr-un click

Șoferii vor putea verifica cu ușurință online toate amenzile și sancțiunile pe care le-au primit în trafic, potrivit unei măsuri introduse în Senat, pentru a se asigura că nu-și pierd dreptul de a conduce din cauza punctelor adunate în cazierul auto.
În condițiile în care primarul Capitalei este hotărât să amendeze șoferii care circulă cu vehicule zgomotoase după ora 22.00, propunerea legislativă avizată de 23 de parlamentari poate fi foarte benefică pentru bucureșteni, mai ales pentru cei cărora le plac automobilele tunate și motoarele turate.

Potrivit legislației rutiere actuale, atunci când șoferii acumulează cel puțin 15 puncte de penalizare, capacitatea de a conduce un autovehicul este suspendată, astfel că posibilitatea șoferilor de a verifica câte puncte de penalizare în trafic au acumulat este „absolut necesară”, susțin inițiatorii propunerii legislative privind „accesul titularilor de permise de conducere la istoricul sancțiunilor privind circulația pe drumurile publice”.

Accesul online va fi rapid și simplu

Cu toate acestea, deoarece poliția rutieră deține evidența tuturor amenzilor și punctelor de penalizare aplicate conducătorilor auto de-a lungul timpului, aceștia nu au acces direct la lista acestor sancțiuni. În prezent, registrele de evidență a contravențiilor rutiere sunt puse la dispoziție doar în urma unei cereri depuse la sediul poliției rutiere din județul în care este înregistrat conducătorul auto, cerere care poate fi soluționată în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii acesteia.

Crearea cadrului legal necesar „pentru ca titularii de permise de conducere să aibă acces permanent și nelimitat la istoricul amenzilor pentru conducere pe drumurile publice” este scopul acestei propuneri legislative. „Poliţia Română va asigura accesul direct al titularilor permiselor de conducere la istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice în aplicaţia informatică reglementată prin Ordinul nr. 141 din 15 septembrie 2014 privind evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie”, potrivit proiectului de lege, citat de jurnalul.ro.

Ce documente putem verifica online

Certificatul privind istoricul sancțiunilor rutiere va fi creat „la solicitarea titularului permisului de conducere, în format online”. În cazul în care Parlamentul va aproba acest act normativ și șeful statului îl va promulga, Ministerul de Interne va avea la dispoziție 30 de zile pentru a elabora ghidurile procedurale de aplicare a noilor prevederi.

Documentul mai precizează că posibilitatea de a vedea datele, de a crea și de a obține un certificat online vor fi singurele modalități de a avea acces la amenzile pentru infracțiunile rutiere anterioare ale unui șofer.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.