Germania tanjeste dupa soferi de TIR romani: Criza profunda în aprovizionare: deficit de peste 60.000 șoferi de TIR

“Suntem pe punctul de a ne confrunta cu o criză în lanțul de aprovizionare în Germania, dar și în Europa, deoarece nu mai putem găsi șoferi ” a declarat Dirk Engelhardt, Purtător de cuvânt al consiliului de administrație al asociației BGL (Bundesverband Güterkraftverkehr Logistik und Entsorgung/ Asociația Federala de Transport și Logistica) în cadrul unei conferințe de presă de la Berlin.

Un număr de 560.000 de șoferi au în medie peste 50 de ani și rata de pensionare în aceasta meserie este de 30.000 de persoane pe an.

În condițiile în care doar puțin peste 3500 de persoane își obțin permisul de conducere în fiecare an, Engelhardt subliniază că acest număr este o „picătură de apa în ocean”.

Desigur, Purtătorul de cuvânt al BGL nu a trebuit să convingă publicul că perspectiva unui colaps în industrie este reală. Jucătorii din industrie știu deja asta.

El a adus în discuție o situație de anul trecut, când unul dintre magazinele mari din Berlin a raportat o lipsă a multor bunuri cauzate de blocajele din logistică. O problemă similară a avut loc și în vara trecuta în Germania legata de aprovizionarea cu apă minerală.

Atractivitatea scăzută a profesiei și condițiile de muncă slabe îi îndepărtează pe tinerii germani de aceasta meserie. Chiar dacă Europa de Est a reprezentat multi ani o sursa constanta de forța de munca, și aceasta începe să se diminueze, informează cotidianul german Der Spiegel.

Asociația îi sfătuiește pe transportatori să ofere condiții mai bune de lucru șoferilor, să asigure  reguli mai bune la punctele de încărcare/descărcare și dorește de asemenea facilitarea vizelor pentru șoferii din afara Uniunii Europene. BGL promovează, de asemenea, profesia de șofer de camion printre femei.

Chiar dacă se vorbește peste tot de automatizare și conducere autonoma, forța de lucru umana vă rămâne în continuare necesara. O criza de șoferi înseamnă o criza în lanțul de aprovizionare și, în ultimă instanţă, o criza în economia unei ţări.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *