Incurcat de GPS soferul unui camion inmatriculat in judetul Cluj, a ramas blocat pe o strada îngustă a orasului Holzminden (Germania), fiind necesara interventia pompierilor pentru a degaja motorina si a relua circulatia pe aceasta strada.
Ca urmare a faptului ca soferul nu cunostea limba germana, a fost necesara aducerea unui translator pentru ca autoritatile germane sa poata comunica cu acesta. Din fericire soferul este teafar , singurele avarii fiind suferite de rezervorul camionului si peretele unei cladiri.
Ziarul German Tahd.de titreaza „Alarma scurgere de lichide – camionul pierde motorina, curge în apă” , mai jos puteti regasi traducerea a ceea ce au relatat acestia :
” Holzminden. „Alarma scurgere de lichide – camionul pierde motorina, curge în apă” este mesajul de alarmă primit de catre pompierii din Holzminden, miercuri după-amiază, la 15:36 p.m.
În mod evident, un camion românesc s-a ratacit, venind din Von-Langen-Allee din Kiesberg, pe strada rezidențială îngustă „Kiesberg”. Acesta a atins cu rezervorul un perete , bucati din perete se darama si impung îrezervorul. Intre 200 si 300 de litri de combustibil diesel se scurg, curg pe stradă apoi în sistemul de canalizare al orasului.
Situația de la locul accidentului este complicată: camionul se află pe strada îngustă, rezervorul este gol iar șoferul român nu înțelege limba germană. Pentru a putea comunica cu acesta, este chemat un translator.
Pompierii din Holzminden au intervenit inițial cu zece persoane la fața locului, au inlaturat petele de motorina. A fost necesara interventia Autoritatii de Apă Inferioară și utilitățile municipale Combustibilul Diesel în cantități atât de mari pate pune în pericol apele, fie ele si reziduale. Temerea autoritatilor germane a fost ca motorina sa ajunga in iazul Holzminden , aflat in proximitate. Totusi combustibilul s-a scurs în sistemul de canalizare printr-o scurgere de apă de ploaie, acest lucru a facut interventia mi usoara..
Din fericire, șoferul roman a scapat nevatamat, autoritatile germane cautand o modalitate de a scoate camionul Mercedes de pe strada ingusta? La momentul stirii , pe strada „Kiesberg” a orasului
Holzminden nu se putea circula.” au scris acestia.
„No retea . No GPS”
Nu este prima patanie a unui sofer roman din cauza GPS-ului. In urma cu un an un sofer roman pe TIR,ajuns vedeta in Germania, dupa ce a blocat un drum 7 ore.”No retea, no GPS”, a fost replica geniala a acestuia pentru televiziunea germana.
No retea, no gps
Şoferul unui TIR înmatriculat în judeţul Gorj a fost protagonistul unui incident care a devenit de ras in toata Germania, care a avut loc într-o localitate din Germania în apropiere de Hamburg. Autovehiculul condus de acesta a intrat pe o străduţă îngustă, unde a rămas blocat şi nu a mai putut să iasă decât cu ajutorul unui utilaj.
Șoferul român de TIR a dat vina pe GPS, spunând reporterului televiziunii din Germania:
„Catastrofă! Catastrofă! No reţea, no GPS!”. TIR-ul a fost scos cu dificultate de pe străduţa îngustă cu ajutorul unui utilaj.
Știrea de pe pagina de facebook a televiziunii germane care a relatat incidentul a adunat peste 1.000 de comentarii. Printre cei care au transmis mesaje s-au umărat şi mulţi şoferi profesionişti românii. Unii i-au luat apărarea, iar alţii l-au criticat pe şoferul maşinii din Gorj.
„De vină e piesa dintre scaun şi volan. Gps-ul are un itinerariu, care trebuie verificat înainte de a porni în cursă. Nu bagi adresa şi pleci ca boul la păşune, iar dacă vezi că e drumul îngust şi prin oraş, sat, nu intri!”, a comentat un alt șofer profesionist.
Soferul român a surpat un gard şi a blocat 7 ore o străduţă din Germania. Toată marfa a fost descărcată din semiremorcă, pentru a putea mişca TIR-ul rămas „prizonier”.
Românul avea de transportat role de cauciuc şi mai multe piese turnate din oţel în regiunea Saxonia, din estul Germaniei. A intrat ghidat de sistemul de navigaţie de la bord pe un pod peste râul Pliessnitz, apoi pe o străduţă îngustă în satul Pliessnitztal, a dărâmat într-o curbă un gard şi a rămas complet blocat.
Şoferul român a încercat mai multe manevre de întoarcere dar risca să dărâme şi zidul unei case, aşa că a sunat la numărul de urgenţă
Un camion cu troliu şi un motostivuitor i-au sărit în ajutor. A fost decuplată cabina, apoi descărcată toată remorca, trasă separat pe şosea, apoi încărcată la loc şi cuplată la loc cabina.Toată operaţiunea a durat 7 ore şi a costat câteva mii de euro şi e foarte posibil ca suma să îi fie imputată şoferului român.