Greşeala din trafic care îţi poate aduce dosar penal pe loc. Mulţi şoferi habar nu au de această regulă

O greşeală în trafic se poate termina cu dosar penal. Problema este că foarte mulţi şoferi habar nu au de această regulă de circulație. Ce trebuie să știe toți conducătorii auto. Un avocat celebru a dezvăluit cum să procedezi în cazul în care atingi un pieton cu oglinda sau cu aripa mașinii.

Greşeala din trafic care nu te iartă de dosar penal

Accidentele de circulație ușoare se pot încheia cu dosare penale. Dacă se întâmplă să atingi un pieton cu oglinda sau cu aripa mașinii, iată ce trebuie să faci în acele momente. În niciun caz, nu trebuie să fugi de la locul faptei.

Să ne imaginăm că ieși din parcare, tragi pe dreapta sau stai într-o coloană care se deplasează foarte încet, apoi, din neatenție, atingi un pieton cu oglinda sau cu aripa autoturismului. Ce faci mai departe? Avocatul Adrian Cuculis are răspunsul.

„Este important să știm că atunci când avem un accident cu victime, în ipoteza în care victima își poate continua singură deplasarea, fără să aibă nevoie de îngrijiri medicale, nu este neapărată intervenția poliției, mai ales că o asemenea intervenție ar deschide în mod direct un dosar penal.

Bineînțeles că, în mod teoretic, orice fel de accident cu victimă, unde intervine salvarea, dar și alte servicii de urgență, implică deschiderea unui dosar penal și pe cale de consecință suspendarea dreptului acelui șofer de a conduce. Trebuie să știm că în momentul în care accidentăm oricât de ușor o victimă, suntem obligați să oprim și să ne asigurăm că totul este în regulă, să ne asigurăm că victima a fost într-adevăr în afara oricărui pericol și doar în condițiile în care avem această certitudine, că nu există niciun fel de urmă a vătămării corporale, cu acordul victimei putem să plecăm mai departe”, a explicat avocatul Adrian Cuculis pentru Promotor.

Când trebuie să te adresezi poliției

Dacă victima, deși nu a suferit răni și s-a înțeles cu șoferul pe cale amiabilă, ajunge la poliție și reclamă accidentul, ce îi rămâne de făcut conducătorului auto în această situație?

 

„Trebuie să știm și faptul că există situații, deși un accident extraordinar de ușor, în care un cetățean a fost atins de un șofer cu oglinda mașinii și nu a provocat realmente nici măcar o minimă vătămare, s-a soldat ulterior cu deschiderea unui dosar penal în condițiile în care pietonul s-a dus și s-a plâns poliției de incident.

Desigur că sunt situații în care șoferul, dar și pietonul nu pot evalua consecințele accidentului și atunci evident că este normal să ne adresăm poliției să sunăm la serviciul de urgență 112 pentru chemarea la salvării. Evident că lucrul acesta va duce la deschiderea unui dosar penal”, a precizat expertul juridic.

La câte zile de spitalizare se deschide dosar penal?

Pentru accidentele grave există o limită a zilelor de spitalizare a victimei de la care șoferul se poate alege cu dosar penal. Codul Rutier spune că vătămarea corporală a unei persoane pe drumurile publice înseamnă orice faptă care duce la mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale și ar pune în pericol viața victimei ori care ar produce o infirmitate permanentă.

Potrivit avocatului Cuculis, există situații în care victima primește până la 90 de zile de îngrijiri medicale, având dreptul să se adreseze instanței civile și să obțină despăgubiri, acesta dezvăluind un caz unde a obținut (pentru un client cu 80 de zile de îngrijiri medicale) „suma de 70.000 € despăgubiri cu titlu de daune morale”.

Sursa – playtech.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *