Incendiu puternic la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța: 7 morţi. Florin Cîțu cere demisia managerului: “Este de neacceptat!”

Un incendiu puternic a izbucnit vineri dimineața la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Autoritățile au confirmat decesul a 7 persoane. Autoritățile au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Florin Cîțu a vorbit despre incendiul de la Constanța

Florin Cîțu a susținut o declaraței de presă cu privire la incendiul de la Constanța, afirmând că”este de neacceptat să se întâmple așa ceva în spitalele din România și este o realitate pe care, începând din acest an încercăm să o modificăm, după 30 de ani de zile în care nu s-a făcut nimic pentru spitale.”

”Așa cum am cerut Ministerului Sănătății să pregătească valul patru, am cerut și acea anchetă pentru a vedea cum a fost pregătit acest val patru. Este important ca Ministerul Sănătății să verifice imediat care sunt soluțiile pe termen scurt pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. Știm foarte bine că e o presiune pe sistemul de sănătate acum și așteptăm măsurile ca aceasta să fie redusă.”

Premierul a mai afirmat că ”Am pus întrebarea și aștept răspuns de la specialiști – dacă această tragedie putea fi evitată. Pe termen mediu, este foarte important ca tot ce avem în PNRR să fie implementat, pentru a avea o infrastructură spitalicească modernă, care să facă față tuturor situațiilor.”

”Deja știm că am intrat în acest val patru cu un număr insuficient de paturi ATI. Ceea ce vedem astăzi este că nici secțiile ATI nu au fost pregătite pentru valul patru.”

”În ceea ce privește ziua de astăzi, am luat două decizii. În primul rând, l-am sunat pe domnul primar de la Constanța, Vergil Chițac, și i-am cerut să o demită pe doamna manager a spitalului. În același timp, am semnat ordinul prin care l-am demis pe președintele ANMCS, care, de când a intrat în funcție, n-a mai făcut nicio evaluare, deși era în atribuțiile sale să facă evaluări. Nu a făcut o evaluare fizică, nu a mers la spitale cu evaluatorii, ci s-a bazat pe declarații pe proprie răspundere de la managerii de spitale”, a afirmat tranșant prim-ministrul. 

Premierul a vorbit și despre banii alocați la Sănătate, dar și spitalului de la Constanța. ”Bugetul alocat la începutul anului pentru sănătate a fost de 58,3 miliarde de lei, iar la rectificare au mai fost adăugate 4,5 miliarde de lei. Miercuri am adăugat încă 400 milioane de lei, dintre care 70 de milioane pentru secțiile ATI, iar restul pentru medicamente. Asta înseamnă că s-au alocat 5,7 miliarde de lei în plus față de 2020 și 10 miliarde în plus față de 2019.”

”În ceea ce privește Spitalul de Boli Infecțioase de la Constanța, au fost fonduri europene de 22,6 milioane de lei alocate pentru gestionarea crizei sanitare, din care 5 milioane folosiți anul acesta. Bani au existat, dar se pare că nu au fost folosiți cum trebuie”, a conchis premierul.

”În 2017, ISU a notificat spitalul că are nevoie de o autorizație de funcționare, după modificările aduse clădirii, însă nici până astăzi spitalul nu a depus cererea pentru această autorizație”, a concluzionat Florin Cîțu.

Raed Arafat, după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța: ”Unitatea nu avea autorizație de securitate” 

Ajuns și el la Constanța, după tragedia produsă în cursul dimineții la Spitalul de Boli Infecțioase, șeful DSU, Raed Arafat, a confirmat că unitatea medicală nu dispunea de autorizație pentru securitate la incendiu.

Potrivit acestuia, în ultimii ani au fost efectuate mai multe controale la unitatea medicală. În 2017, conducerea spitalului a fost notificată în scris asupra obligaţiei de a depune documentele şi de a solicita autorizaţia pentru securitate la incendiu.

”Din 2017 şi până în prezent, nu există o solicitare şi o depunere de acte sau documente prin care să se solicite obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.

Am înțeles că au fost comunicări cu instituții superioare ierarhic lor și știm că la ISU nu a ajuns solicitarea.

Existau în spital senzori pentru oxigen, dar instalația de detectare a incendiilor nu exista. Sunt explicații pe care trebuie să le dea spitalul”, a spus Arafat.

Anterior, ministrul de Interne, Lucian Bode, spunea că nu poate să confirme dacă unitatea avea aviz de securitate pentru incendiu.

”În acest moment, investigatorii clarifică dacă spitalul avea sau nu avea obligaţia să deţină autorizaţie de securitate la incendiu. Era un plan de conformare, pe componenta medicală, despre care v-a vorbit domnul ministru Cseke”, a spus șeful MAI.

Arafat a mai spus că în spitalul cuprins de incendiu au fost 125 de pacienți, din care 5 non-COVID și 120 COVID, din care 10 la ATI.

”S-a procedat la evacuare, începută din interiorul spitalului, continuată de pompieri și transferul la alte spitale. La acest moment nu e nevoie evacuarea în alte județe, nu avem pacienți cu arsuri.

Pacienții vor rămâne în județ, DSP avea deja identificate 201 paturi care urmau să se deschidă în următoarea perioadă”, a adăugat oficialul DSU.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.