În fiecare zi, ne urcăm în mașină și ne pregătim să ne deplasăm către destinație. Ne punem centura, pornim motorul, verificăm oglinzile și, inevitabil, privim spre parbriz. Ați observat vreodată acele mici puncte negre din partea de sus a geamului? Nu trebuie să vă faceți griji. Ele sunt amplasate acolo pentru a vă menține în siguranță. Află care este rolul punctelor negre de pe parbriz, de fapt.
Care este rolul punctelor negre de pe parbriz
Parbrizul este o componentă structurală a mașinii tale. Sticla parbrizului mașinilor moderne este lipită de ramă cu ajutorul unui adeziv uretanic puternic. Acesta susține procesul pentru o lungă perioadă de timp.
Micile puncte negre de pe parbriz, inclusiv banda neagră din jurul perimetrului său, au mai întâi de toate rolul de a asigura siguranța pasagerilor. Acestea sunt formate din smalț negru, vopsit, topit pe suprafața sticlei parbrizului. Află secretele știute de puțini oameni despre parbriz. Micile puncte negre de pe acesta asigură un punct de contact sigur între sticlă, adezivul uretanic și rama parbrizului mașinii.
Dincolo de acest lucru, ele au și un rol estetic. Acestea sunt prezentate ca niște benzi negre solide, în apropierea marginii sticlei, și se dizolvă treptat în puncte mici spre exterior. Deși pot să pară un model frumos, punctele mici și negre au un scop foarte important, așa cumam arătat deja, și nu reprezintă niciun motiv de îngrijorare.
Ele, practic, se asigură că geamul rămâne la locul lui și îl împiedică să se deplaseze în diverse direcții atunci când mașina este în mișcare. Fără aceste mici puncte negre, geamul ar putea să se desprindă. Parbrizul va cădea, astfel, din cadru, potrivit Daily Driven.
Ce trebuie să facem dacă punctele negre s-au uzat
În cazul în care remarcați faptul că punctele negre de pe parbriz încep să se uzeze, este foarte important să apelați la ajutorul unui specialist. Se recomandă să înlocuiți punctele negre uzate cât mai repede posibil.
Deși este puțin probabil ca sticla să se desprindă complet și să cadă din cadru, trebuie să fim cu toții conștienți de pericolele la care ne expunem. Așadar, dacă nu ați mai schimbat punctele negre de pe geamul mașinii până în prezent, apelați la un profesionist.
În funcție de gravitatea situației, ar putea să fie nevoie și de îndepărtarea sticlei parbrizului și înlocuirea ei cu una nouă. Acest demers are loc, de obicei, atunci când sticla este crăpată. Dacă fisura blochează vederea, acoperă mai mult de jumătate din suprafața sticlei sau dacă se extinde până la marginea exterioară a acesteia, ar trebui să fie înlocuită cât mai curând posibil.
Dacă nu sunteți sigur care este situația parbrizului mașinii cu care circulați, este mai înțelept să duceți autoturismul la un specialist care să o inspecteze decât să riscați să vă puneți siguranța în pericol.
Sursa – playtech.ro