Mai poti trece ITP-ul cu o Dacia Papuc in 2024? Ce spune legea?

Dacia Papuc are o varsta venerabila, asa ca cei care inca mai conduc un astfel de model se intreaba daca mai pot trece sau nu ITP-ul. Iata ce trebuie sa stii, ce spune legea si daca mai poti trece ITP-ul cu o Dacia Papuc in anul 2022.
Din ce in ce mai putine modele Dacia Papuc se gasesc pe strazile din Romania, asa ca multi dintre voi se intreaba daca mai pot cumpara o astfel de masini. Iata ce spune legea si daca mai poti trece ITP-ul cu o Dacia Papuc in anul 2022.

Cand a iesit din productie modelul Dacia Papuc?
Daca inca nu stii, Dacia Pick-up sau Dacia Papuc reprezinta gama de automobile pick-up fabricata de producatorul de la Mioveni. Dacia Papuc a reprezentat singurul model din seria 1300 care a mai fost produs de brandul romanesc dupa lansarea modelului Logan.

Dacia Papuc a avut la baza modelul Renault 12 care a fost dezvoltat la inceputul anilor 1970 de producatorul francez. Ultimele modele Dacia Papuc au iesit pe poarta fabricii de la Mioveni in anul 2006.

La momentul opririi productiei, Dacia oferea doua versiuni: pick-up cu 2 usi, cu obloane rabatabile sau partile laterale fixe si cu obloane laterale si cel posterior rabatabile.

Dacia a oferit modelul Papuc sau Pick-up cu un motor de 1.4 litri (64 cp), dar si cu un motor de 1.6 litri (72 cp). Cutia de viteze oferita a fost cu 4, dar si cu 5 trepte. Desi pare surprinzator, Dacia Papuc a fost exportata in China, Grecia, Ungaria si Bulgaria.

Poate trece sau nu Dacia Papuc ITP-ul in 2021, ce spune legea?
In primul rand, trebuie sa stiti ca vehiculele inmatriculate sau inregistrate in Romania pot circula si pot fi utilizate pe drumurile publice doar daca starea lor tehnica este conforma cu reglementarile privind certificarea incadrarii vehiculelor privind siguranta circulatiei rutiere, dar si protectia mediului si categoria de folosinta conform destinatiei.

Daca masina are o vechime de cel putin 12 ani, inspectia tehnica periodica se face anual, conform OG 81/2000 modificata prin Legea 260/2017.

Mai mult, daca autovehiculul are deficiente majore, atunci nu va trece ITP-ul si va fi necesara o noua inspectia in maximum 30 de zile de la inspectia initiala. Daca rotile sunt strambe sau daca prezinta urme adanci de rugina, atunci vehiculul nu va trece inspectia tehnica periodica.

De asemenea, este important ca sistemul de franare al masinii sa functioneze perfect, seria de motor trebuie sa coincida cu cea a caroseriei, directia masinii trebuie sa functioneze perfect, la fel si sistemul de iluminare si sa nu ai parbrizul spart. Totodata, verifica si bujiile pentru ca ele pot mari emisiile de noxe, dar si anvelopele, pentru ca acestea trebuie sa corespunda cu cele din CIV (cartea de identitate a vehiculului).

Pe scurt, daca modelul tau Dacia Papuc nu prezinta niciuna dintre defectiunile prezentate mai sus, atunci poate trece fara nicio problema ITP-ul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *