Mașina parcată și nemișcată din același loc de 57 de ani. Misterul autoturismului care a devenit obiectiv turistic

O mașină marca Lancia Fulvia, datând din anul 1970, a capturat imaginația și inimile locuitorilor din Conegliano, Italia, și a devenit un simbol al orașului.

Povestea acestei mașini începe în 1974, când proprietarul său, Angelo Fregolent, a parcat-o pentru ultima oară, transformând-o într-un monument neașteptat al rezistenței în timp.

Un simbol al rezistenței și memoriei

În ciuda faptului că a fost parcată într-o parcare publică pe marginea drumului și nu a fost mișcată din loc de atât de multe decenii, proprietarii au continuat să plătească anual taxele de drum și asigurările necesare. Cu un kilometraj de doar 20 de km, anvelope plastifiate și ovale, mașina păstrează încă cei 4 litri de curtoazie plasați în rezervor la momentul livrării, când benzina costa doar 50 de lire pe litru.

Devenită un obiectiv turistic neoficial, Lancia Fulvia a fost descrisă de localnici ca fiind „adevăratul monument istoric din Conegliano”, comparată chiar și cu lucrări de artă care ar stârni invidia muzeelor prestigioase precum Moma din New York. Identitatea și istoria orașului sunt strâns legate de această mașină, până în punctul în care locuitorii consideră că ar trebui inclusă în curriculumul școlar ca parte a moștenirii culturale.

Restaurarea unui simbol, Lancia Fulvia din Conegliano

În ciuda faptului că a fost văzută de mulți ca fiind „abandonată”, realitatea este că mașina a fost întotdeauna îngrijită și protejată de proprietarii săi, care au înțeles valoarea intrinsecă și potențiala valoare de colecție a acesteia. Într-un gest de apreciere și recunoștință față de acest simbol al orașului, antreprenorii locali și comunitatea au inițiat o strângere de fonduri pentru restaurarea completă a Fulviei, în speranța de a-i reda strălucirea de odinioară.

Povestea mașinii a luat o întorsătură neașteptată pe 20 octombrie, când a fost nevoie să fie mutată din locația sa de decenii din cauza unor lucrări publice. Angelo Fregolent a consimțit la mutarea mașinii cu condiția ca aceasta să nu fie tratată ca o epavă, demonstrând încă o dată atașamentul profund față de vehiculul care a devenit o parte a identității personale și a orașului.

Un viitor strălucit pentru un monument pe roți

Restaurarea Lancia Fulvia nu este doar un act de conservare a unei piese de colecție, ci și un omagiu adus istoriei și culturii locale. Prin eforturile comunității, această mașină emblematică pentru Conegliano are șansa de a fi prezentată publicului într-o manieră care să reflecte onoarea și respectul pe care le merită. Angelo Fregolent, la vârsta de 94 de ani, exprimă speranța de a vedea mașina restaurată și expusă într-un mod care să-i sublinieze importanța pentru oraș și pentru istoria locală.

Povestea acestei Lancia Fulvia reprezintă o dovadă a modului în care obiectele, indiferent de natura lor, pot deveni simboluri puternice ale identității culturale și pot uni comunitățile în jurul unor valori și tradiții comune. În orașul Conegliano, o mașină parcată și nemișcată din același loc timp de 57 de ani a devenit mai mult decât un simplu vehicul; a devenit o legendă vie, o poveste despre timp, memorie și comunitate

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *