Masini la gard, soferi romani putini, rezultatul: O criza a transporturilor. Cauzele salariul, incertitudinea pensiei, patronii si timpii de condus!

Merită să menționăm ca lipsa soferilor de TIR este cauzata si de lipsa respectului pentru șoferi, în ciuda faptului că aceștia joacă un rol-cheie pentru întreaga economie și societate. Li se cer bani pe motorina, timp suplimentar de condus, bani pe cauciucuri, si sunt pusi sa doarma in cabina.
Lipsa de șoferi profesioniști în toată Europa

Germania este una dintre tarile afectate de problema lipsei de șoferi de TIR. Există, de asemenea, un deficit mare de șoferi în Polonia (un deficit de aproximativ 100 de mii), Franța (deficit de aproximativ 15 mii), Spania, Marea Britanie sau Austria.

Dacă situația de pe piața muncii și imaginea industriei nu se schimbă, transportatorii vor avea și mai multe dificultăți în ceea ce privește ocuparea posturilor vacante.

În următorii zeci de ani, majoritatea șoferilor de camion vor ieși la pensie. De exemplu, până la 72 de procente dintre șoferii din Spania sunt persoane de peste 50 de ani.„În următorii 15 ani, 2/3 dintre șoferi se vor retrage sau vor ieși la pensie”avertizează Markus Olligschläger de la asociața germană de transport DSLV.De asemenea, vârsta medie a unui șofer britanic de camion este acum 55 de ani.

În 2015, când acesta ajunsese la 53 de ani, 13 la sută dintre șoferi aveau peste 60 de ani și doar 2 procente dintre angajați aveau sub 25 de ani.Potrivit presei britanice, deficitul de personal din industria britanică de transport crește cu 50 de șoferi pe zi.

Companiile occidentale din industria de transport apelează la diverse soluții pentru a atrage angajații – de la creșteri salariale, la beneficii precum acțiuni în companie sau un program de economii.

Cauzele lipsei de șoferi

Lipsa personalului în transporturile din Germania, ca și în alte țări europene, rezultă din atractivitatea scăzută a profesiei.Acest lucru se datorează imaginii slabe a șoferului, costurilor ridicate de obținere a calificărilor, veniturilor relativ scăzute și costurilor legate de muncă.

La acestea se mai adaugă si: stresul constant, presiunea din punct de vedere al timpului, separarea de familie și incertitudinile legislative (reglementările UE și cele naționale sunt din ce în ce mai restrictive).Merită să menționăm și lipsa respectului pentru șoferi, în ciuda faptului că aceștia joacă un rol-cheie pentru întreaga economie și societate.

În Germania, lipsa personalului din sectorul transporturilor a fost impactată și de eliminarea obligațiilor de serviciu militar. Cei care plecau din Bundeswehr aveau adesea premise de conducere. Armata germană a instruit aproximativ 15 mii de șoferi auto anual.

Câștigurile șoferilor din Germania

Poate că dificultățile meseriei de șofer ar fi mai ușor de suportat dacă șoferul ar fi plătit adecvat.

Companiile de transport germane încep încet să realizeze acest lucru, crescând astfel prețurile de transport pentru a investi mai mult în personal.Revista germană Stern a scris un articol amplu despre salariile șoferilor de camioane din Germania, după ce a efectuat un sondaj extins.

Concluzia? Salariul unui șofer de camion depinde de experiența sa, locul de muncă și sediul companiei.

Un șofer începător câștigă de obicei mai puțin de 1 800 euro ca salariu de bază. La rândul său, un șofer de camion cu experiență, care efectuează transport pe distanțe lungi, transportând materiale periculoase, primește lunar până la 4,5 – 5 000 euro.

Cu toate acestea, astfel de câștiguri nu sunt foarte des întâlnite, acestea fiind de multe ori excepții.Potrivit companiei de consultanță Compensation Partner, remunerația medie anuală a unui șofer de camion în Germania, în 2016, a ajuns până la 28,7 mii euro (adică aproximativ 2,400 de euro pe lună).

Comparativ, salariul unui angajat începător în salubritate, care nu are educație sau permis de conducere pentru un camion, este, potrivit publicației Stern, de 1,5-2 000 euro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *