Mitul alimentării cu benzină și motorină la prima oră: ce trebuie să știe șoferii din România

De mai mulți ani, circulă printre șoferi informația conform căreia alimentarea dimineața devreme cu benzină și motorină, le va permite să economisească bani și să umple rezervorul cu mai mult combustibil. Ideea pleacă de la faptul că, la temperaturi mai scăzute, carburantul devine mai dens, prin urmare, ocupă un spațiu mai mic decât dacă alimentarea ar fi făcută în timpul zilei, când se încălzește. Dar este oare așa?

Mitul alimentării cu benzină și motorină la prima oră

Dimineața, pe răcoare, sunt șoferi care se grăbesc să-și alimenteze mașinile la ore cât mai matinale. Argumentul pe care-l aduc unii dintre aceștia este că, având o temperatură mai scăzută datorită micșorării acesteia în timpul nopții, benzina și motorina devin mai dense și ocupă un volum mai mic.

Încă din 2008, o asociație americană de consumatori a analizat această problemă. Dar, la întrebarea: ”Puteți economisi bani dacă alimentați dimineața?”, răspunsul a fost: ”Nu vă bazați pe asta”.

Argumentul invocat a fost același și la vremea respectivă: nopțile mai răcoroase însemnau că puteți beneficia de un combustibil cu o densitate mai mare.

O serie de teste au confirmat apoi ceea ce spuneau șefii companiilor specializate în hidrocarburi: acest truc nu funcționează.

Dar problema a fost repusă în discuție în urmă cu câteva săptămâni, când un invitat într-o emisiune radio de la un post francez le-a spus ascultătorilor că dacă merg la benzinărie dimineața devreme evită cheltuielile inutile.

Ce trebuie să știe șoferii din România

Acesta susținea că, din moment ce carburantul s-a ”răcit peste noapte”, el este mai dens dimineața. Un volum mai mic înseamnă că ”primești mai mult pentru același preț”. Dar câștigul pentru consumatori ar fi, însă, derizoriu, spun experții în carburanți consultați de TF1info, conform economedia.ro.

Pentru a afla, TF1info a discutat cu Ufip Énergies et Mobilités, asociația profesională care reunește companiile din sectorul energetic, în special din domeniul combustibililor.

”Din punct de vedere tehnic, dacă ne ținem strict de regulile fizicii, este adevărat să spunem că lichidele se dilată odată cu creșterea temperaturii”, au spus specialiștii organizației. Cu toate acestea, ”nu vom observa niciodată diferențe semnificative, cu excepția cazului în care diferențele sunt de câteva zeci de grade”.

În practică, diferențele de volum ar fi ”imposibil de măsurat în raport cu scara de temperatură pe care o observăm în viața noastră de zi cu zi”.

În plus, combustibilul este depozitat în rezervoare subterane, sub straturi groase de beton. Prin urmare, variațiile de temperatură sunt minime, ”la fel ca cele observate într-o pivniță, care rămân în general stabile”. TotalEnergies a confirmat acest lucru și pentru TF1info.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *