„Moarte sigură cu cobra, dar mai sigură cu Mobra”: Povestea primului brand de motociclete produse în Brașov

Anii `70 au reprezentat o perioada în care de confortul unui automobil nu se bucurau prea mulţi români, de aceea mulţi luau în considerare achiziţonarea unei motorete. Mobra era una model foarte popular pe-atunci. Povestea acestei mărci este asemănătoare cu multe alte poveşti ale unor branduri româneşti. Maşinile româneşti, în general, nu erau nici pe departe cele mai performante produse, dar, cum spun mulţi nostalgici ai acelor vremuri „îţi făceai treaba cu ea”.

Mobra era o marcă românească de motociclete, fabricate începând din anul 1971. Motorul era produs la întreprinderea Metrom din Braşov, apoi asamblarea se făcea la Uzina Mecanică Tohan. Deşi pe seama ei nu circulau zvonuri prea bune („Moarte sigură cu cobra, dar mai sigură cu Mobra”), mulţi români au avut o astfel de motocicletă, iar unii dintre ei s-au declarat foarte mulţumiţi de ea. 

Mobra a fost produsă în patru modele: Mobra 50, Mobra 50 Super, Mobra Hoinar si Mini-Mobra.

Mobra 50

Acest model a fost fabricat începand cu anul 1971. Motorul era produs de intreprinderea METROM Braşov şi asamblat la fabrica Tohan din Zărneşti. Au existat unele îndoieli în legătură cu originalitatea modelului, Mobra 50 semămând cu Zundapp-ul german sau cu Honda. Caracteristicile motoretei erau: motor cu un monocilindru în doi timpi, cu răcire forţată cu aer, motor ce avea o capacitate cilindrică de 50cmc, 4 CP, un consum de 2,5l la 100 de kilometri, suspensie cu amortizoare hidraulice, cutie de viteze cu patru trepte şi încuietoare la ghidon. În 1971 preţul de lansare pe piaţă era de aproximativ 6500 de lei, după care s-a scumpit la 7800 de lei.

Mobra 50 Super

Mobra 50 Super a fost proiectată conform caracteristicilor precedentului model, cu diferenţa că avea un design mult mai simplu. Dacă la motor caracteristicile rămân aceleaşi, dispar semnalizatoarele de pe furca faţă şi stopul cu semnalizatoare.

Mini-Mobra

Modelul Mini-Mobra a fost produs începând cu 1976 până la sfârşitul anilor `80. Este un model sport, mai simplu decât primele două. Mobra Mini avea următoarele caracteristici: motor monocilindru în doi timpi, răcit cu aer, cu o capacitate cilindrică de 49,6 cmc şi 2 CP la 5200 rpm, consuma 1,8 l/100 km, ambreiajul ei era centrifugal, cu o singură treaptă cuplată permanent, instalaţie electrică de 6 volţi, frâne cu saboţi interiori, iar viteza maximă la care putea cu ea ajunge era de 40 kilometri pe oră. În acea perioadă Mobra Mini costa 4900 de lei.

Mobra Hoinar

Mobra Hoinar a fost produsă între anii 1976 – 1994 este echipată cu un motor monocilindru în doi timpi cu răcire cu aer de 49,6 cmc şi o putere de 5 CP, iar cutia de viteze în 5 trepte comandate cu selector la picior, avea o lungime de 190 cm, garda la sol de 16 cm, avea o greutate de 83,5 kg, iar preţul ei în acea perioadă era de aproximativ 11.000 de lei. Viteza maximă pe care o putea atinge era de peste 70 km/h. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *