Modalitatea prin care șoferii pot anula punctele de penalizare. Prevederile Codului Rutier 2024

Șoferii care primesc sancțiuni pentru diverse încălcări rutiere trebuie să știe că punctele de penalizare, asociate amenzilor, pot fi eliminate, însă numai dacă respectă anumite condiții.

Conform Codului Rutier, încălcările regulilor de circulație pot atrage amenzi și puncte de penalizare.

Pentru abaterile minore, se atribuie cel puțin 2 puncte de penalizare, iar pentru încălcările mai grave, această cifră poate ajunge la 6 puncte.

Punctele de penalizare se cumulează, și atunci când se atinge pragul legal, permisul de conducere poate fi suspendat.

La câte puncte se suspendă permisul auto

La acumularea a 15 puncte de penalizare, permisul se suspendă automat pentru o perioadă de 30 de zile în cazul primei abateri.

În cazul repetării acestei situații în decurs de un an, perioada de suspendare se dublează, ajungând la 60 de zile.

Perioada de suspendare se calculează începând cu momentul predării permisului, iar șoferii au la dispoziție 5 zile pentru a preda documentul după ce au fost notificați.

Depășirea acestui termen duce la o majorare de 30 de zile la perioada de suspendare a permisului.

Cum se anulează punctele de penalizare

Punctele de penalizare se anulează automat în decurs de 6 luni de la aplicarea sancțiunii.

De exemplu, dacă un șofer primește 2 puncte pe 1 februarie, acestea se anulează în iulie.

Dacă mai primește o sancțiune de 6 puncte pe 15 aprilie, acestea se anulează după jumătatea lunii octombrie.

Procesul de anulare se desfășoară în mod succesiv, odată cu expirarea celor 6 luni de la aplicarea fiecărei sancțiuni.

Este important de menționat că acest proces de eliminare a punctelor se realizează automat, fără intervenția șoferului.

Cu toate acestea, dacă șoferul acumulează noi puncte de penalizare până la expirarea termenului, permisul său poate fi suspendat, și odată cu aceasta, toate punctele de penalizare existente sunt șterse automat.

Pentru a afla câte puncte de penalizare au fost acumulate, șoferii pot depune o cerere la Brigada Rutieră, conform prevederilor articolului 208 din OUG 195/2002. Răspunsul poate fi obținut imediat la ghișeu sau în cel mult 30 de zile de la depunerea solicitării.

Penalizare în funcție de abatere

În funcție de natura abaterii rutiere constatată, polițistul are posibilitatea să acorde între 2 și 6 puncte de penalizare.

De exemplu, pot fi sancționate cu:

  • 2 puncte de penalizare: parcarea neregulamentară, lipsa centurii de siguranță, vorbitul la telefon în timpul mersului, etc.
  • 3 puncte de penalizare: oprirea nejustificată, circulația pe banda de urgență a autostrăzilor, depășirea cu 21-30 km/h a vitezei admise, etc.
  • 4 puncte de penalizare: nerespectarea obligațiilor în cazul vehiculelor rămase în pană sau avariate, nerespectarea semnificației indicatorului „STOP”, circulația în timpul nopții sau ziua, pe timp de ceață, ninsoare abundentă sau ploaie torențială, cu un autovehicul fără lumini sau fără semnalizare, etc.
  • 6 puncte de penalizare: refuzul de a permite imobilizarea vehiculului/verificării tehnice, nerespectarea semnalelor agenților de cale ferată, conducerea unui vehicul care nu are montată una dintre plăcuțele cu numărul de înmatriculare, etc.

Pentru fiecare abatere, polițistul poate aplica puncte de penalizare.

Astfel, în cazul în care un șofer este prins de poliție circulând fără centură (2 puncte), vorbind la telefon (2 puncte) și depășind viteza limită cu 45 km/h (6 puncte), acesta va acumula în total 10 puncte de penalizare.

În scenariul în care, simultan, încalcă și linia continuă (sancționată cu 6 puncte de penalizare), totalul punctelor acumulate depășește 15, rezultând în suspendarea permisului de conducere.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *