Nicolae Ciucă vrea indemnizație de hrană, de 40 de euro pe zi, pentru șoferi, drept recompensă pentru neintrarea României în Schengen

Fostul premier Nicolae Ciucă, împreună cu ex-ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, au înregistrat la Parlament un proiect de lege prin care angajatorii din sectorul transporturilor să le acorde șoferilor o indemnizație de hrană de 40 de euro pe zi. Măsura vine, conform celor doi, ca o formă de sprijin pentru discriminarea la care angajații români din transporturi sunt supuși, prin amânarea deciziei de aderare a României la Spațiul Schengen.

Potrivit senatorilor în cauză, între 2012 și 2022, ținerea țării noastre la ușa Schengen a generat pierderi, pentru sectorul transporturilor, de 16,55 miliarde de euro. Legea a ajuns și pe masa Consiliului Legislativ, care atrage atenția că măsura propusă ar încălca prevederile Codului civil, cu referire la libertatea contractuală din mediul privat.

Al doilea om în stat, ex-premierul Nicolae Ciucă, împreună cu fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, ambii de la PNL, au înaintat, recent, la Senat, un proiect de lege pentru instituirea unei indemnizații de hrană, „în vederea sprijinirii efectelor negative asupra activității de transport generate de întârzierea aderării României la Spațiul Schengen”.

Conform celor doi liberali, „amânările repetate ale deciziei de aderare a României la Spațiul Schengen continuă să aibă costuri uriașe, mai ales pentru sectorul transporturilor din România. Povara menținerii României în afara Spațiului Schengen a fost dusă de mediul privat românesc. Această povară riscă să transforme sectorul transporturilor într-unul necompetitiv față de competitorii regionali. Acest sector s-a dezvoltat puternic în ultimul deceniu, astăzi reprezentând o pondere semnificativă a Produsului Intern Brut”.

În expunerea de motive care stă la baza acestui proiect de act normativ, senatorii Nicolae Ciucă și Alexandru Nazare susțin că pierderile cumulate estimate în perioada 2012-2022, din cauza amânării nejustificate a aderării României la Spațiul Schengen, se ridică la 16,55 de miliarde de euro, „adică mai mult decât suma granturilor disponibile pentru România, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *