Noi reguli la vânzarea – cumpărarea unei mașini second hand în România. Noua lege intră în vigoare de luni

Legea 142/2023 arată că toate valorile indicate de odometrele mașinilor din România se vor regăsi într-un registru electronic gestionat de Registrul Auto Român (RAR), programat să apară în 2024, anul viitor.

De luni, 29 mai, intră un vigoare o nouă lege care îi vizează pe toți cei care intenționează cu vândă, respectiv să cumpere mașini rulate. Legea 142/2023 arată că toate valorile indicate de odometrele mașinilor din România se vor regăsi într-un registru electronic gestionat de Registrul Auto Român (RAR), programat să apară în 2024. Așadar, toți cei care au de gând să modifice kilometrajul real al unei mașini trebuie să știe că acest lucru poate fi sancționat aspru, scrie Cancan.ro. Proprietarul unui autoturism va fi obligat să repare odometrul sau să îl înlocuiască „fără întârziere”, dacă acesta este defect sau nu funcționează corect.

„Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul”, se arată în legea publicată recent în Monitorul Oficial.

Legea nu stabilește și sancțiunile pentru cei care modifică kilometrajul unei mașini. În schimb, legea stabilește că, din toamna lui 2024, atunci când se vinde o mașină, proprietarul va trebui să-i dea celui care o cumpără un certificat eliberat de RAR în baza informațiilor din registrul electronic.

Acest certificat va conține istoricul citirii odometrului, implicarea mașinii într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare, structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă. Va fi eliberat contra cost persoanei care vrea să vândă o mașină, având o valabilitate de 60 de zile de la data eliberării.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *