Un nou studiu arată că riscul de a face un accident rutier este mai mare pentru anumite persoane. Dar și mai interesant este de ce consideră cercetătorii că acești șoferi sunt mai preduspuși la accidente.
Un nou studiu arată că șoferii care nu sunt vaccinați împotriva COVID-19 sunt mai predispuși la un accident de mașină. În vara anului 2021, cercetătorii au verificat dosarele deținute de guvern a peste 11 milioane de adulți, dintre care 16% nu primiseră vaccinul COVID. Aceștia ar fi avut mai multe abateri decât persoanele imunizate.
Aceștia au descoperit că persoanele nevaccinate aveau cu 72% mai multe șanse de a fi implicate într-un accident rutier grav – în care cel puțin o persoană a fost transportată la spital. Și persoanele cu apnee în somn sau cele care fac abuz de alcool erau mai predispuse să facă probleme în trafic.
Riscul ridicat de accidente de mașină prezentat de șoferii nevaccinați „depășește câștigurile în materie de siguranță aduse de progresele moderne ale ingineriei auto și impune riscuri și pentru alți utilizatori ai drumurilor”, au scris autorii studiului.
Șoferii nevacinați împotriva COVID, probleme în trafic
Cercetătorii au mai declarat că șoferii care se opun recomandărilor de sănătate publică și care au refuzat vaccinul COVID ar putea „neglija orientările de bază privind siguranța rutieră”. Ei au explicat și care ar putea fi motivele, mai exact „neîncrederea în guvern, credința în libertate, concepțiile greșite despre riscurile zilnice, credința în protecția naturală, antipatia față de reglementări, sărăcia, dezinformarea și lipsa de resurse.”
Mai mult, medicii sunt gata să le explice persoanelor nevaccinate riscurile la care se expun în trafic, iar companiile de asigurări ar putea să își bazeze modificările politicilor de asigurare pe datele privind imunizarea COVID-19, sugerează autorii. „Constatările sugerează că adulții nevaccinați trebuie să fie atenți în interior cu alte persoane și în exterior cu traficul din jur”, au concluzionat autorii.
Și un studiu din 2021 publicat în Journal of Bioeconomics a constatat o corelație între conducerea riscantă auto-raportată și faptul că o parte din șoferi au refuzat vaccinul antigripal. Și sondaje a 100.000 de canadieni i-au făcut pe cercetori să ajungă la această concluzie, potrivit Fortune.