Noua mașină produsă în România care dă palpitații celor de la Dacia. Este sută la sută un autoturism electric

Industria auto a cunoscut o schimbare majoră în ultimii ani, mașinile electrice devenind o prioritate pentru toți marii producători. Și în țara noastră, mașinile electrice au devenit tot mai populare, cererea crescând semnificativ. Pe fondul acestei situații, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric românesc. 

Pentru a reduce poluarea masivă la nivel global, industria auto a făcut o schimbare totală de strategie. Astfel, mașinile electrice, care în urmă cu mulți ani păreau desprinse din filmele SF, au devenit prioritatea numărul 1 pentru toți marii producători auto.

România va produce mașini electrice

În ciuda scepticismului unora, mașinile electrice au devenit tot mai populare și în țara noastră. Astfel, cererea pentru aceste autoturisme a crescut foarte mult de la un an la altul.

În cursul zilei de marți, 19 martie 2024, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. Este vorba despre modelul Ford e-Transit Courier.

„În România, la fabrica Ford, se va produce în curând primul autoturism electric. Este o veste extraordinară pentru mediu, este o veste extraordinară pentru calitatea aerului din România şi este o veste extraordinară, sunt convins, pentru economia românească în general.

Asta nu înseamnă doar un aer mai curat, asta nu înseamnă că o să avem mai puţine noxe în atmosferă, dar asta înseamnă că banii pe care îi punem la dispoziţie, sumele cu care finanţăm programul Rabla Plus, vor rămâne în România.

Este extrem de important ca aceşti bani să nu plece peste hotare, de multe ori, fie că finanţăm panouri fotovoltaice, fie că finanţăm autovehicule electrice, constatăm că de multe ori banii nu rămân nici în România şi nici măcar în Europa”, a spus Mircea Fechet într-o conferinţă de presă susţinută la fabrica Ford Otosan Craiova.

Numărul mașinilor electrice din țara noastră a crescut foarte mult

Totodată, Mircea Fechet a prezentat evoluția vânzărilor de mașini electrice din țara noastră în ultimii ani. Acesta a explicat că în anul 2016, în România au fost cumpărate doar 39 de mașini electrice, iar în 2023 numărul a crescut la peste 11.000 de autoturisme electrice.

„În 2016, în România s-au achiziţionat doar 39 de maşini. Şi aceste cifre au tot crescut, în 2020 ajunsesem la peste 2.400, în 2021 am avut peste 10.000, în 2023 am avut peste 11.000. În toţi aceşti ani am finanţat peste 38.000 de autoturisme pur electrice.

Sunt convins că unul dintre motivele principale pentru care românii au ales să achiziţioneze o maşină electrică a fost şi faptul că AFM-ul, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, acordă această bonificaţie”, a explicat ministrul Mediului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *