Noua taxă auto: Ministrul Mediului: ”În 10-15 ani în România nu se va mai pune pe piață nicio mașină cu motor diesel sau pe benzină”.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, vrea ca în maxim 15 ani să interzică punerea pe piață a tuturor vehiculelor pe diesel sau benzină.„Inclusiv Comisia Europeană ne forțează să luăm măsuri pentru reducerea vârstei parcului auto” a declarat Barna, citat de news.ro.

Ministrul a mai declarat că se lucrează la o reformă în acest domeniu, adăugând că statul vrea să descurajeze importul de mașini vechi, în condițiile în care în primele șase luni ale anului au intrat în peste 200.000 de asemenea vehicule în țară;

Susțin nevoia schimbării la nivel național pe această abordare, este nevoie de o schimbare susținută și impusă de Comisia Europeană în procesul de negociere a PNRR. Am început discuțiile cu Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanțelor și Ministerul Dezvoltării, sper să avem o concluzie în cel mai scurt timp posibil. Susțin că nu putem deveni depozitul de mașini vechi al Uniunii Europene și, dacă acest lucru înseamnă modificare legislației, voi susține aceste modificări. Trebuie să abordăm problema în mod rațional, sunt foarte mulți cetățeni care nu aduc de bună voie mașini vechi și nu umblă cu mașini mai vechi de 15 ani în România, sunt situații de ordin social, unde trebuie să avem o soluție pentru acele persoane care încearcă să facă pasul de la o mașină de 15-20 de ani la una nouă.”

Comisia Europeană este pregătită să sprijine România în acest demers

Într-un interviu acordat publicației Calea Europeană, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că România va beneficia în mod semnificativ de Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice:

UE este pregătită să ajute România să își ecologizeze parcul auto. În primul rând, România va beneficia în mod semnificativ de Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice, în valoare de 72 de miliarde de euro, pe care îl vom institui. Fondul este menit să sprijine persoanele cu venituri mici și să faciliteze investițiile în tehnologii curate. De exemplu, poate ajuta cetățenii români să cumpere autoturisme electrice mai puțin poluante”, a spus șefa executivului european, răspunzând unei întrebări cu privire la transformarea parcului auto din România, bazat pe importul de mașini second-hand, într-unul mai ecologic.

Ursula von der Leyen a mai adăugat că „în ansamblu, bugetul UE va sprijini tranziția către o economie mai ecologică și mai durabilă în Europa, cu aproximativ 500 de miliarde de euro în următorii ani.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *