NU mai poți avea permis! Anunțul momentului pentru toți șoferii din România

Noul cod rutier vine cu o serie de modificări importante. Astfel, șoferii care sunt surprinși făcând următoarele greșeli în trafic riscă să rămână fără permisul de conducere. Despre ce este vorba? Mulți dintre ei nici măcar nu le știau.

Conform Codului Rutier, orice conducător auto care încalcă în mod repetat prevederile OUG nr. 195/2002 cu modificările și completările ulterioare va acumula puncte de penalizare, riscând astfel să își piardă permisul de conducere.

O veste bună este însă că permisul va fi suspendat doar o perioadă de timp, în funcție de greșeala comisă. Mai exact, organele de poliție pot suspenda permisul de conducere pe o perioadă cuprinsă între 30 și 90 de zile.

Există însă nenumărate situații care pot duce la pierderea permisului de conducere. Spre exemplu, un conducător auto va rămâne fără permis dacă va trece pe culoarea roșie la semafor. Totodată, în cazul în care produce un accident ușor nu acordă prioritate unui automobil sau unui pieton, șoferul riscă de asemenea să nu mai poată să conducă o bună perioadă de timp pe drumurile publice.

Codul Rutier mai arată că efectuarea unei manevre neregulamentare sau depășirea unei coloane de mașini care așteaptă la semafor ori la trecerile la nivel de cale ferată va fi pedepistă tot cu suspendarea dreptului de a mai putea conduce o perioadă de timp. În același timp, dacă semnalele agentului de circulație sunt ignorate, șoferul va rămâne de asemenea fără permis.

O altă situație în care permisul de conducere se supsendă este atunci când șoferul este depistat de aparatul etilotest cu o alcoolemie de până la 0,80 mg/l, chiar dacă nu a fost implicat neapărat într-un incident rutier.

Cum pot rămâne șoferii fără permis de conducere
Un alt aspect important îl reprezintă punctele de penalizare. Mai exaxct, Codul Rutier spune că dacă un șofer va fi depistat încălcând în mod repetat legislația rutieră va acumula un număr de puncte de penalizare. Spre exemplu, depășirea vitezei maxime admise pe un sector de drum cu 11-20 km/h atrage după sine acumularea a 2 puncte de penalizare.

Pe de altă parte, dacă un șofer depășește cu 31-40 km/h limita legală de viteză va acumula 4 puncte de penalizare, în timp ce pentru depășirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise există o sancțiune de 6 puncte de penalizare.

În momentul în care se acumuleză 15 puncte de penalizare, șoferul va avea permisul de conducere suspendat pentru o perioadă de 30 de zile, conform prevederilor art. 103 din OUG nr. 195/2002.

De menționat este faptul că perioade de suspendare poate fi mărită. În cazul încare șoferul acumulează din nou, cele 15 puncte de penalizare într-un interval mai mic de 12 luni faţă de data ultimei suspendări, permisul auto se va suspenda evident, din nou, însă de această dată pentru o perioadă de 60 de zile.

În cazul în care șoferul care a atins maximum de puncte de penalizare nu predă documentul la poliție în termenul prevăzut de lege, perioada de suspendare va crește automat cu alte 30 de zile.

Există însă și o cale de scăpare. Mai exact, în cazul în care șoferul sancționat va dovedi că nu a putut ajunge din motive obiective, suplimentarea pedepsei nu va mai fi aplicată.

În ceea ce privește punctele de penalizare, acestea se anulează după o perioadă de șase luni de la data constatării contravenției și doar dacă amenda a fost achitată.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *