O companie israeliană a inventat bateriile pentru mașinile electrice care se încarcă în cinci minute. „Va fi ca și când ai face plinul cu benzină”

O companie israeliană a dezvoltat un tip de baterie pentru mașinile electrice, care se încarcă aproape la fel de repede pe cât îi ia unui șofer să facă plinul cu benzină la o mașină, potrivit The Guardian.

Este prima dată când sunt produse astfel de baterii, care reprezintă un pas important în folosirea mașinilor electrice a căror încărcare durează în mod normal cel puțin două ore. Folosirea autoturismelor electrice este extrem de benefică pentru mediu, în condițiile în care arderea combustibililor este una dintre principalele surse de poluare a aerului în Europa. Cu toate astea, autonomia bateriilor acestor mașini reprezintă o îngrijorare pentru șoferi. „Costul nu mai este o barieră pentru trecerea la o mașină electrică, ci teama că vei rămâne blocat pe autostradă pentru că se termină bateria la mașină, ori că trebuie să aștepți două ore într-o stație de încărcare”, spune Doron Myersdorf, CEO al StoreDot, compania israeliană care a dezvoltat noul tip de baterie. Cum funcționează bateria Bateriile sunt create de StoreDot și produse efectiv de Eve Energy, în China, potrivit The Guardian. Bateriile unei mașini electrice funcționează pe bază de litiu-ioni, exact ca la telefoanele mobile, tablete sau laptopuri. Adică sunt reîncărcabile. StoreDot a înlocuit grafitul folosit drept conductor în bateriile litiu-ioni cu nanoparticule semiconductoare prin care ionii trec mai ușor și mai rapid în timpul încărcării pentru a nu provoca un scurtcircuit al bateriei. Astfel este posibilă reîncărcarea ei în câteva minute. Nanoparticulele folosite sunt pe bază de germaniu, însă StoreDot plănuiește să folosească siliciu, care este mult mai ieftin. Stațiile de încărcare trebuie modificate Compania promite că prețul noilor baterii va rămâne același ca al bateriilor existente deja. Acum, problema care rămâne este cea cu încărcătoarele. Bateriile pot fi încărcate complet în doar cinci minute, însă au nevoie de încărcătoare mai puternice decât cele folosite în prezent. Specialiștii arată că astfel de baterii vor putea fi produse în masă în cel mult trei ani și că acestea nu vor fi scumpe. Anul trecut, inginerii Universității din Pennsylvania au dezvoltat un tip de baterie asemănător, care poate încărca o mașină electrică în 10 minute și oferă o autonomie suplimentară de până la 320 de kilometri, potrivit UPI.com.


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *