O sută de șoferi români exploatați în Italia. Dormeau în cabinele camioanelor parcate și aveau contracte de muncă falsificate

Aproximativ o sută de șoferi profesioniști erau exploatați în Italia de două firme românești fictive, administrate „de oameni fără scrupule care îi obligau să lucreze fără a li se respecta drepturile și în condiții de igienă precare”. 11 persoane au fost arestate în această dimineață, de miercuri, 24 noiembrie, informează Polizia di Stato într-un comunicat.

O anchetă complexă inițiată de Parchetul din Piacenza și condusă de Poliția de Stat, în colaborare cu Poliția rutieră din Massa Carrara, Piacenza și Pontremoli, a demascat o organizație criminală dedicată exploatării șoferilor de camioane de naționalitate română.

„Faptele – se arată în comunicatul Poliției rutiere – vizează aproximativ o sută de șoferi, care, sub amenințarea concedierii, au fost nevoiți să doarmă și să stea permanent în cabinele camioanelor parcate, chiar și când erau liberi, în afara orelor de lucru, fără niciun serviciu igienic, pe un teren care aparține unei companii de transport din Piacenza”.

Ancheta a fost demarată la sfârșitul lunii octombrie din 2019, când o patrulă a Poliției rutiere a oprit la Pontremoli (Toscana) pentru control un șofer de origine română. Acesta le-a prezentat agenților un contract de muncă a cărui dată de expirare era însă falsificată.

Autoritățile au demarat o serie de controale și de investigații, cu informații preluate inclusiv de la Inspectoratul Muncii și au descoperit două firme românești fictive administrate „de oameni fără scrupule, care, profitând de starea de necesitate în care se aflau șoferii, i-au obligat să lucreze fără nicio garanție sau drept și în condiții de igienă indecente”.

Din investigații a reieșit că șoferii erau nevoiți să doarmă și să stea permanent în cabinele camioanelor parcate, să se încălzească cu sobe improvizate și să folosească bucătării construite din paleți și bidoane de uz industrial.

11 persoane au fost arestate

Cu acuzații care variază de la intermedieri ilicite și exploatare a muncii, la înșelăciune împotriva statului și falsificare de documente, polițiștii, la primele ore ale acestei dimineți, au pătruns în casele celor unsprezece suspecți pentru a aplica măsurile de arest la domiciliu dispuse de procurorul din Piacenza și pentru efectuarea unor percheziții în urma cărora nu sunt excluse alte evoluții importante pentru ancheta în curs.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *