OFICIAL. De marți, Austria intră în carantină. Ce se întâmplă cu șoferii de camion

Austria va intra în carantină la nivel naţional începând de marţi pentru aproape trei săptămâni, măsură luată pentru stoparea propagării coronavirusului, a anunţat cancelarul Sebastian Kurz, potrivit presei internaţionale.

În perioada de carantină, magazinele care vând bunuri neesenţiale vor fi închise şi oamenii vor trebui să stea în locuinţe tot timpul, cu excepţia ieşirilor pentru a cumpăra bunuri esenţiale sau pentru a face sport, notează Reuters. În plus, oamenii ar trebui să muncească de acasă dacă este posibil.

Perioada de carantină ar urma să dureze până la 6 decembrie, inclusiv această dată. “Solicitarea mea urgentă: nu vă întâlniţi cu nimeni! Orice contact social este prea mult. Petreceţi timpul liber exclusiv alături de oamenii împreună cu care locuiţi. Dacă locuiţi singuri, definiţi o persoană de contact”, a scris Kurz pe Twitter. În Austria există în această perioadă interdicţia de ieşire pe timpul nopţii, precum şi alte restricţii, însă măsurile vor fi înăsprite. Austria a raportat până acum 198.216 cazuri de infectare cu coronavirus şi 1.629 de decese.

Ce spune MAE

Intrarea în Austria este permisă dacă dețin un test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR), nu mai vechi de 72 de ore (de la data prelevării probelor), în limba germană sau engleză. În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de 10 zile unei carantine la domiciliu (sau într-o locație adecvată), imediat după intrarea în Austria, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză. Dacă un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării/carantinei este negativ, izolarea/carantina instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă. Minorii până la vârsta de 6 ani împliniți sunt exceptați de la efectuarea testului biologic molecular SARS-CoV-2. Acest regim se aplică inclusiv turiștilor români.
Dacă nu poate fi prezentat certificatul medical sau dovada sigură a unei cazări adecvate, intrarea în Austria este interzisă.
Pentru cetățenii terți (non-UE) care vin din România intrarea este permisă numai cu test negativ, dar sunt obligați să între în carantină la domiciliu timp de 10 zile, pe cheltuiala proprie. Dacă nu pot demonstra existența unei locuințe adecvate pentru carantină, li se interzice accesul.
Persoane care dețin un drept de ședere/reședință în Austria sau într-unul din următoarele state: Belgia (cu excepția regiunii capitalei Bruxelles și a Valoniei), Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Franța (cu excepția regiunilor Île-de-France, inclusiv Paris, și Provence-Alpes-Côte d`Azur), Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia (cu excepția regiunii de Nord și Lisabona), San Marino, Elveția, Slovacia, Slovenia, Suedia, Cehia (cu excepția regiunii Praga), Ungaria, Vatican, Marea Britanie (cu excepția regiunilor: East Midlands, North East, Yorkshire și The Humber), Cipru, pot intra liber în Austria dacă prezintă un document care să ateste dreptul de ședere / reședința într-una din aceste țări sau în Austria. La intrarea în Austria, autoritățile vamale pot solicita inclusiv documente justificative care să ateste faptul că persoana/persoanele s-a/s-au aflat în ultimele 10 zile pe teritoriul statelor mai sus menționate.
Aceste măsuri nu se aplică transportatorilor profesioniști de mărfuri.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *