Patron: “Am creat conditii pentru soferii de TIR si am marit salariile, dar tot sunt nemultumiti. Tot la nepalezi o sa ajungem”

În România, un şofer de TIR câştigă acum cât un corporatist. Cu toate acestea, oamenii nu prea se înghesuie să se angajeze, iar firmele se plâng că nu-şi pot onora comenzile. Unul din motive ar fi drumurile proaste. Dacă în Europa în nouă ore se pot străbate 800 de kilometri, la noi în ţară cu greu se parcurg 300 de kilometri.

In baza crizei de soferi de tir, marii transportatori din Romania se lauda ca au creat conditii si au crescut salariile, insa cu toate astea nu gasesc soferi.

Marius T. e unul dintre puţinii tineri care lucrează ca şofer de tir pentru o companie din ţară. Transportă fructe şi legume din România în Germania sau Olanda. Specialiştii estimează că deficitul de şoferi cu atestat este de 40.000. Şi în agricultură e nevoie de angajaţi care să conducă utilaje. În ultimii 10 ani, peste 20% s-au reorientat spre alte meserii chiar dacă salariile sunt bune.

Marius T. e unul dintre puţinii tineri care lucrează ca şofer de tir pentru o companie din ţară. Transportă fructe şi legume din România în Germania sau Olanda.

Carmen G., director firmă de transport mărfuri: Ca şi condiţii de lucru în România, cu siguranţă sunt altele faţă de afară: infrastructura ştim cum e. Automat, un şofer în loc să parcurgă 700-800 de kilometri în nouă ore de condus afară, la noi poate să conducă 200-300 de kilometri.

Nicolae V.: Azi, când discutăm, un mecanizator ajunge lejer la peste 4.500 de lei. Adică, discutăm de un salariu de corporatist, dar nu-i găseşti. Găseşti diferiţi indivizi care se dau profesionişti, dar ei nu ştiu absolut nimic. De ce? Nu avem şcoli care să construiască specialişti, că discutăm de utilaje extraordinar de performante

Marius Bordeiaş lucrează pe un astfel de tractor, cu ajutorul căruia stropeşte plantaţiile cu erbicid. E unul din puţinii muncitori de la această fermă.

Marius B.: Trebuie o lună-două-trei ca să înveţe, dar nu vor. Pentru că e şi de muncă. Mai e şi de reparat, nu ne urcăm la volan şi suntem spectatori

Şi nu este singurul domeniu în care se caută forţă de muncă. România are nevoie de peste un milion de angajaţi. Statul vrea să aducă în viitor peste 30 de mii de muncitori din ţări ca Nepal, Pakistan sau Vietnam.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *