Patronii vor să scape de șoferii de TIR cumpărând camioane care se vor conduce singure

Standarde de emisii din ce în ce mai stricte, interdicții privind vehiculele diesel în marile capitale europene și promisiuni de economisire nu numai la capitolul combustibil, ci și la cel al taxelor rutiere – acestea sunt doar câteva dintre argumentele care conving companiile să se îndepărteze de vehiculele diesel și să investească din ce în ce mai mult în cele electrice.

Camioanele electrice câștigă din ce în ce mai multă popularitate în rândul companiilor europene de transport. La sfârșitul lunii noiembrie, operatorul german DB Schenker anunța că vă trece la “electric”, având șanse reale de a deveni fi primul operator european care folosește camioane electrice autonome.

Compania germană a mai inițiat la începutul anului trecut o serie teste de platooning cu camioane MAN în condiții reale, pe autostrada A9, între centrele sale de logistică din München și Nürnberg.

“Este posibil ca prin folosirea vehiculelor electrice să avem o reducere cu 20% a emisiilor până în 2025, dacă ne referim strict la vehiculele de până la 7,5 tone; până în 2030, procentul ar putea ajunge la 35% „, a declarat Jochen Thewes, CEO DB Schenker.

De asemenea, conform declarațiilor sale, până în 2030 jumătate din vehiculele cu o greutate de 3,5 până la 7,5 tone din flota companiei vor fi electrice.

Realizarea unei transformări structurale în industria automobilelor și disponibilitatea tehnologiilor de propulsie alternative în transportul de marfă par a fi obiective „absolut fezabile” în opinia multor transportatori. DB Schenker, utilizează deja vehicule electrice în Austria, Italia și Norvegia.

Inițiativa EV 100

Inițiativa EV 100 are drept scop accelerarea dezvoltării transportului prin utilizarea vehiculelor electrice și construirea infrastructurii necesare la nivel mondial. Inițiativa EV 100 a fost creata în septembrie 2017 la New York de către Climate Group în cadrul unei întâlniri a liderilor de afaceri și a politicienilor.

Inițiativa își propune să încurajeze companiile din întreaga lume din toate industriile să ia măsuri concrete pentru promovarea și popularizarea vehiculelor electrice. Membrii EV 100 se angajează să renunțe complet la utilizarea autovehiculelor diesel în următorii zece ani.

Partenerii și fondatorii inițiativei includ Baidu, Deutsche Post DHL, Grupul IKEA, LeasePlan și Unilever.

Si compania de curierat DPDgroup țintește către livrări urbane inteligente, cu emisii zero de CO2.

Într-o primă etapă, este preconizată reducerea cu o treime a emisiilor, până în anul 2025. În această strategie este inclusă și România, unde flota de transport din Bucuresti va fi înlocuită trepatat cu mașini electrice.
Potrivit unui studiu GfK realizat pentru DPDgroup, 70% dintre cumpărătorii online din Europa cred că marile companii de curierat trebuie să își asume responsabilitatea pentru un mediu curat.
Autovehiculele electrice vor fi mai ieftine

Când vorbim de economii, nu ne referim doar la cele legate de consumul de combustibil. În ţări precum Germania, vehiculele electrice vor fi scutite de la obligativitatea plății taxelor de drum.

Trebuie să reamintim faptul că taxele rutiere din majoritatea statelor europene au crescut și vor continua să crească. De asemenea, in ţări precum Franța sau Germania, rețeaua drumurilor taxabile a crescut cu până la 60%.

Așadar, ca de obicei, viitorul vine mai repede decât ne așteptăm. În ultimii doi ani, aproape toți marii jucători de pe piața automobilelor au anunțat introducerea vehiculelor utilitare electrice în oferta lor.

Există desigur și producători mai puțin cunoscuți, precum Thor, Nikola sau Tesla, care se concentrează exclusiv pe nișa vehiculelor electrice (și / sau autonome).

Aşa cum se întâmplă de obicei, există și rezerve dar, dacă urmărim atent reacțiile din industrie, vom observa ca cei mai mari jucători nu așteaptă prea mult si încep să investească în vehicule electrice înainte ca acestea să devină mainstream.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *