Petrolul este tot mai ieftin, dar carburanţii nu: marile companii dau vina pe aprecierea dolarului. Benzina a scăzut cu doar 4 bani

Petrolul este tot mai ieftin, dar carburanţii nu. Marile companii dau vina pe aprecierea monedei americane. Noaptea trecută, cea mai mare reţea din România a redus preţul benzinei cu patru bani. Al motorinei rămâne pe loc.

Cel mai bun preţ în Bucureşti este de 8 lei şi 2 bani. La aceeaşi staţie, motorina se vinde cu 8 lei şi 66 de bani. Benzina a coborât spre pragul de 8 lei pentru prima oară în ultimele două luni. Acum este cu aproape 70 de bani mai ieftină faţă de recordul atins la jumătatea lunii trecute. La motorină, scăderea de preţ este mai mică pentru că ţara noastră importă jumătate din cantitatea pe care o consumă. Pe de altă parte, însă, România exportă benzină: producem mai mult decât consumăm.

Preţul petrolului, în scădere. De ce nu se ieftinesc şi carburanţii

 

Multă lume s-a întrebat de ce preţul carburanţilor nu a scăzut direct proporţional cu preţul petrolului. Explicaţia economiştilor este una simplă: dolarul, moneda în care se vinde petrolul, s-a apreciat cu peste 13% de când a început războiul în Ucraina.

Preț mediu benzină:

13 mai – 8,02 lei17 iunie – 8,68 lei1 iulie – 8,17 lei

Preţ mediu motorină:

7 iunie – 9,01 lei18 iunie – 9,24 lei1 iulie – 8,73 lei

Curs valutar dolar

(creştere de 13%)

23 februarie – 4,35 lei   15 iulie – 4,92 lei

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.